Juni-kermis Schuiferskapelle 2017

Deze informatie is niet meer actueel!
~ Schuiferskapelle: juni-kermis 2017 ~ Halfweg de jaren 90 stierf de Kapelse juni-kermis een stille dood. In 2013 werd die kermis op initiatief van de Dorpsraad en 't Kapellenoarke met succes nieuw leven ingeblazen. Naast de kermisattracties, de randanimatie en de Tentoonstellingsstraat is er in deze vernieuwde vijfde editie op vrijdag een kinderactiviteit en een receptie, en viert Club ’77 ...

Wanneer

  • 09 juni ’17 (vr)
    van 00.00 u
  • 10 juni ’17 (za)
    van 00.00 u
  • 11 juni ’17 (zo)
    van 00.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Club 77
adres
Henri D’Hontstraat 428700 Schuiferskapelle

Info

~ Schuiferskapelle: juni-kermis 2017 ~

Halfweg de jaren 90 stierf de Kapelse juni-kermis een stille dood. In 2013 werd die kermis op initiatief van de Dorpsraad en 't Kapellenoarke met succes nieuw leven ingeblazen. Naast de kermisattracties, de randanimatie en de Tentoonstellingsstraat is er in deze vernieuwde vijfde editie op vrijdag een kinderactiviteit en een receptie, en viert Club ’77 zijn 40-jarig bestaan. Op zaterdag is er het petanquetornooi, een kubb-initiatie, een avondmarkt en een eetfestijn. Op zondag houdt dorpscafé 't Kapellenoarke terug zijn deuren open met het traditionele hobbyforum waar inwoners van Schuiferskapelle hun markante hobby of uitzonderlijk beroep publiekelijk kunnen voorstellen. Het ganse weekend pikt bovendien in op het Tieltse jaarthema Tieltse Bieren en Brouwerijen.

KERMIS
Kermisattracties: draaimolen, schietkraam, eendjeskraam, friet- en oliebollenkraam
Vrijdag: vanaf 16.30 u. - zaterdag en zondag: vanaf 14.00 u. (frietkraam op zondag vanaf 11.00 u.) - randanimatie op zondag o.v.

TENTOONSTELLINGSSTRAAT
In het kader van het Tieltse themajaar Tieltse Bieren en Brouwerijen verwijzen het ganse weekend foto’s aan de ramen van de deelnemende woningen van de H. D’Hontstraat gelegen tussen ’t Een en ’t Ander en Club ’77, naar het bierrijke verleden van Schuiferskapelle. Er is eveneens een wedstrijd aan verbonden.

~ Vrijdag 09 juni 2017 ~

MET TOETERS EN BELLEN
Onder begeleiding van politie en een paardenkoetsje trekken alle Kapelse kinderen t.e.m. 12 jaar al of niet met papa en mama samen naar de opening van de kermis waar hen 2 gratis draaimolentickets, een pakje friet en een drankje wachten
Locatie vertrek: Dorpsplein Schuiferskapelle
Organisatie: Dorpsraad - ? 051 40 49 63 (Luc)
16.30 u.: samenkomst op het dorpsplein

AFTRAP
Startschot van de juni-kermis én Tielt Zomert met receptie in aanwezigheid van Burgemeester en Schepenen (o.v.) - verbroedering tussen en degustatie van het Kapelse bier " 'nen Dirty Scum" en “Ullewupper” (Tielt) - voor de niet-bierdrinkers is er puur appelsap voorzien - iedereen welkom
Locatie: Club '77 - H. D'Hontstraat 42
Organisatie: Dorpsraad - ? 0473 83 62 26 (Klaas)
19.00 u.: aanvang (tot ongeveer 20.30 u.)

40 JAAR CLUB ’77: 1977 - 2017
De originele oprichters van weleer van Club ’77 houden een Club ’77-revival, inclusief muziek uit de startperiode met Studio Phido - geen betere opener om meteen in feeststemming te komen voor het ganse feestweekend ?
Locatie: Club '77 - H. D'Hontstraat 42
Organisatie: Dorpsraad - ? 051 40 49 63 (Luc)
20.30 u.: aanvang

~ Zaterdag 10 juni 2017 ~

PETANQUETORNOOI
Voorjaarskampioenschap van Schuiferskapelle - voor alle OKRA-leden en alle inwoners van Schuiferskapelle
Locatie: petanqueveld Brouwerijstraat (aan KSA-heem)
Organisatie: OKRA Schuiferskapelle - ? 051 40 12 08 (Mia)
13.00 u.: inschrijving + samenstelling van de ploegen
14.00 u.: aanvang (tot 17.00 u.)

KUBBSPEL
Initiatie tot het Kubbspel - voor alle inwoners van Schuiferskapelle ouder dan 10 jaar
Locatie: Brouwerijstraat (grasveld naast KSA-heem)
Organisatie: OKRA Schuiferskapelle - ? 051 40 28 19 (Raf)
14.00 u.: aanvang (tot 17.00 u.)

AVONDMARKT
Markt met kunstambachten en artisanale streek- en hoeveproducten - lekkers en leuks en moois van bij ons - alle Tieltse bieren aanwezig - gratis draaimolentickets bij aankoop bij de standjes (zolang de voorraad strekt)
Locatie: H. D’Hontstraat vanaf Club ‘77
Organisatie: Dorpsraad i.s.m. Unizo Tielt, HIB - ? 051 40 49 63 (Luc)
17.00 u.: aanvang (tot 21.00 u.)

MR. JOHN
Enkel begeleid op gitaar brengt Mr. John sfeervolle bewerkingen van zowel klassiekers als meer recente nummers. Je kan luisteren, meezingen of er gewoon van genieten als achtergrondmuziek.
Locatie: Avondmarkt
Organisatie: Dorpsraad - ' 051 40 74 26 (Bart)
18.00 u. - 20.00 u.: randanimatie

EETFESTIJN
Mosterdgebraad met frietjes en groenten - 16 € voor volwassenen, 8 € t.e.m. 12 jaar - kaarten verkrijgbaar bij alle bestuursleden en spelers en in ’t Een en ’t Ander + aansluitend discobar
Locatie: Club '77 - H. D'Hontstraat 42
Organisatie: Torensjotters - ? 0477 29 43 99 (Freddy)
14.00 u.: deuren + terras open
19.30 u.: aanvang eetfestijn
21.00 u.: aanvang discobar

~ Zondag 11 juni 2017 ~

'T KAPELLENOARKE
In deze 11de editie van volkscafé 't Kapellenoarke - dat zijn vijfjarig bestaan viert - kan je terecht voor een drankje en wat cultureel vertier. Traditioneel wordt een (niet-commercieel) forum geboden aan inwoners van Schuiferskapelle om hun markante hobby of uitzonderlijk beroep publiekelijk voor te stellen. En al even traditioneel zijn er uiteraard Tieltse biertjes verkrijgbaar. Papa’s die zich tussen 16.00 u. en 17.00 u. aan de toog aanbieden, ontvangen een vaderdagattentie !
Locatie: Club '77 - H. D'Hontstraat 42
Organisatie: 't Wabliefje & The Dirty Scums - ? 051 40 74 26 (Bart)
11.00 u.: café open
14.00 u.: aanvang (tot ongeveer 21.00 u.)

HEEMKUNDE - tentoonstelling door Frank Van Eenooghe - doorlopend
Onderwerp: Kapelse Bieren en Brouwerijen

De eerste zes edities van ‘t Kapellenoarke vonden plaats in het jubileumjaar 2012 ter gelegenheid van 150 jaar Schuiferskapelle. Voor al deze edities werd toen al
dankbaar beroep gedaan op Frank’s privé-archief. Samen met wijlen Arnold Schaubroeck (vorig jaar gestorven) zorgden beiden voor de doorlopende thematische projecties van foto’s uit de privé-archieven van beide Kapelse heemkunde-beoefenaars.

Frank is een rasechte Kapellenaar, woont al gans zijn leven op dezelfde hoek in Schuiferskapelle, en is verzamelaar van alles wat met Schuiferskapelle heeft te maken, alles netjes geordend in kasten, kamers en zolders. Hij is lid van Familiekunde Vlaanderen, afdeling Tielt, en heeft enkele publicaties op zijn naam staan. Hij leverde verder ook bijdragen aan het boek “Kerken in Vlaanderen” en met “Pastoors en Onderpastoors” leverde hij een bijdrage aan het tijdschrift van De Roede van Tielt.

Hij snuffelde graag in het lokale gemeentearchief van Schuiferskapelle, dat later werd overgebracht naar Tielt, en sinds vorig jaar online is te raadplegen. Ook met het Kapelse bierverleden is Frank begaan. Zo informeerde Frank destijds bij de eigenaars van de voormalige brouwerij Dezutter of er nog herinneringen aan de brouwerij waren achtergebleven. Op een zolder lag effectief een schat aan artefacten maar weinig daarvan is lokaal bewaard kunnen blijven, en verdween vooral naar een opkoper.

In de vroege jaren negentig hield Frank op vraag van de Gezinsbond twee tentoonstellingen over Schuiferskapelle (één maal tijdens de junikermis begin jaren ’90 en later één maal tijdens de Dorpsfeesten). Hij staat zelf liever niet in de spotlights, maar voor de 90-jarige herdenking van het einde van W.O.I organiseerde hij in 2008 dan toch zelf een tentoonstelling in Club ’77. In dat jaar publiceerde hij ook het werk “Soldaten van den Grooten Oorlog”. Van de 49 Kapelse soldaten die opgeroepen werden voor de oorlog reconstrueert hij hun belevenissen maar gaat ook verder in op hun familie(banden), en documenteert alles met foto’s, documenten, brieven, … Over diezelfde W.O.I. was er ook nog een publicatie gepland samen met de intussen wijlen Jaak Billiet - ook alweer een prominente figuur in Tieltse heemkundige kringen - maar die is jammergenoeg in 2014 veel te vroeg overleden.

In het kader van het Tieltse themajaar plukt Frank voor deze editie van ’t Kapellenoarke foto’s, documenten, plannen, bierbakken, flessen, … uit het Kapelse bierverleden uit zijn privé-archief, dit alles nog aangevuld met andere bierattributen zoals o.a. oude flessen van diverse niet-Tieltse brouwerijen.

PODIUM - optreden door Rule of Thumb - om 15.30 u. en 17.30 u.
Onderwerp: 2 mini-concertjes unplugged

Brecht Tant, afkomstig uit Sint-Joris, kwam zich pas in de zomer van vorig jaar in Schuiferskapelle vestigen. Hij was al vrij snel op de hoogte dat Schuiferskapelle een meer dan geschikte plaats is om te rocken, en kwam zodoende als bezoeker op Rock@Schuiferskapelle terecht. Hij bleek bovendien zelf een actieve rocker te zijn, meer bepaald als drummer van de band Rule of Thumb. Gezien Rock@SKP altijd open staat voor lokaal talent, opent de band nu zelfs de editie van dit jaar.

Rule of Thumb heeft als thuisbasis Maria-Aalter, bestaat vijf jaar, en rockt een stevig eindje weg. Seventies-liefhebbers vinden er onmiddellijk hun gading in, en de band schuwt geen invloeden van grootheden zoals Led Zeppelin of Deep Purple. Bij verrassing blijkt Rule of Thumb ook over een minder lawaaierige kant te beschikken. Als veelzijdige band spelen ze nl. ook een akoestische set, die dan uiteraard weer heel geschikt is om het streepje muziek op ’t Kapellenoarke in te vullen. Vrees dus geen aanslag op je oren, unplugged zullen deze rockers ongetwijfeld ook een publiek van kinderen tot bejaarden weten te boeien.

HEEMKUNDE - presentatie door Berenice Van Renterghem - om 14.30 u. en 16.30 u.
Onderwerp: Als Kapelse straten gaan praten

Berenice verhuisde op haar 23ste van Schuiferskapelle naar Tielt en stapte daar mee in de veeartsenpraktijk van haar man. Toen die praktijk zich in 1998 nog enkel toelegde op Kunstmatige Inseminatie, startte voor deze dame een tweede leven. Ze volgde opleidingen tot stadsgids in Tielt, Kortrijk, Menen en Brugge, een functie die ze effectief uitoefende in deze vier steden. Tegenwoordig is ze minder actief in Brugge, niet meer in Menen, maar is Berenice des te meer beschikbaar voor Tielt en Kortrijk. In Kortrijk neemt ze wandelingen voor haar rekening die zowel het historische Kortrijk onder de loep nemen als de hedendaagse stad in evolutie. Daarbij heeft ze een grote voorliefde voor het verhaal van de vlaswereld, een liefde die ze vooral kwijt kan in het museum Texture en het linnenproductiebedrijf Libeco Meulebeke. Specifieke rondleidingen op diverse tentoonstellingen en het verkennen van de haven van Zeebrugge stonden ook op haar programma, en toen Rijsel een jaar lang Culturele hoofdstad van Europa was in 2004, mocht zij de Nederlandstalige rondleidingen voor de prachtige Rubenstentoonstelling voor haar rekening nemen.

Zolang ze zich kan herinneren is ze al lid van De Roede van Tielt (de Tieltse heemkundige kring), waar ze het traject volgde van passief lid, over actief lid, tot uiteindelijk zelfs voorzitter in 2007, een functie die ze intussen dus al tien jaar uitoefent. Af en toe neemt Berenice een bijdrage voor haar rekening in het driemaandelijks tijdschrift van De Roede. Zo was de editie van maart 2000 volledig gewijd aan Schuiferskapelle, en bevatte de editie van september 2006 een uitgebreide bijdrage over Schuiferskapelle. Ook in het tweemaandelijks tijdschrift “De Gids” van Gidsenkring Kortrijk publiceerde Berenice geregeld bijdragen. Zo was er o.a. een reeks over de Congregratie van de Zusters van ‘t Geloof van Tielt, meer bepaald over haar Tieltse wortels en de verspreiding over de provincie. Verder stak ze heel wat energie in haar boek “De portrettengalerij van Leon Van Damme” (2013). Met als leidraad de geschilderde portretten van bekende streekgenoten door deze Tieltse allround kunstenaar, wordt daarin telkens hun biografie geschetst, wat meteen ook een stukje Tieltse geschiedenis oplevert. Recent nog, in 2015, ontving Berenice de driejaarlijkse Tieltse persprijs.

Ook het Tieltse themajaar Tieltse Bieren en Brouwerijen gaat allerminst aan deze bezige bij voorbij. In het tijdschrift van De Roede verschenen onder de titel “Geen klein bier” reeds drie bijdragen over de geschiedenis van de Tieltse brouwerijen van haar hand, er volgen er nog twee en daarmee zal Berenice op haar eentje de Tieltse bier- en brouwerijgeschiedenis hebben neergeschreven van de 15de tot de 20ste eeuw. Daarbovenop coördineert ze ook een vervolg op de inventaris over Tieltse cafés van Julien Verbrugge, nl. “Tieltse caférijkdom 1900 - 2017”, dat het sluitstuk voor 2017 moet worden van het tijdschrift.

“Als Kapelse straten gaan praten” is het onderwerp waarover Berenice het in ’t Kapellenoarke zal hebben. Daarbij zal de oorsprong en de geschiedenis van een aantal Kapelse straatnamen uit de doeken worden gedaan, geïllustreerd met foto’s uit het Kapelse verleden. Misschien bevat dit verleden ook wel verwijzingen naar bieren en brouwerijen ? Dat zal te ontdekken vallen tijdens deze presentatie. De foto’s worden ook buiten de presentatie doorlopend geprojecteerd.