naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Energiezuinige openbare verlichting

Vorig jaar in juli startte Eandis met het stapsgewijs aansluiten van de straatverlichting in Tielt en deelgemeenten op een nieuw brandprogramma. Ondertussen zijn de werken voltooid.

 

De laatste jaren werden er al heel wat inspanningen geleverd om energie te besparen. Burgers, de bedrijfswereld, landbouwers, de mobiliteitssector ... dragen hun steentje bij. Ook de steden en gemeenten blijven niet achter.

Ook als stad zijn we ons bewust van de klimaatproblematiek. In dit kader maakt het stadsbestuur de komende periode werk van energiezuinige en efficiënte openbare verlichting.

Op 3 juni 2015 ondertekende het stadsbestuur van Tielt het Burgemeestersconvenant. Tielt engageert zich samen met 6 nabijgelegen gemeenten om tegen 2020 de CO2- uitstoot op het gezamenlijke grondgebied te laten dalen met minstens 20% ten opzichte van 2011. Om deze doelstelling te bereiken, moeten heel wat maatregelen genomen worden om het energieverbruik te doen dalen.


ENERGIEZUINIGE EN EFFICIËNTE OPENBARE VERLICHTING

Gemiddeld genomen gaat zo’n 40 tot 50% van de energiefactuur van een stad naar openbare verlichting. De openbare verlichting in Tielt was in 2015 goed voor een verbruik van 1.694.594 kWh. Ter vergelijking: een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 3.500 kWh per jaar.

In samenwerking met Eandis wordt de laatste jaren volop ingezet op een zuiniger en efficiënter verlichtingspark. Door bewust om te gaan met openbare verlichting en door het opmaken van een beleid kan er heel wat energie en geld bespaard worden.

In het voorjaar 2014 werd reeds een deel van de monumentverlichting in Tielt en deelgemeenten gedoofd om middernacht. Voor bijvoorbeeld de nieuwe verkaveling in de Joris Lannoostraat werd toen gekozen voor energiezuinige ledverlichting. In datzelfde jaar startte Tielt samen met Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Wielsbeke en Wingene, in samenwerking met Eandis, met de opmaak van het ‘Regiomasterplan Openbare Verlichting Noord Leie- Schelde’. Dit regiomasterplan is een instrument om het beleid van een gemeente voor openbare verlichting vast te leggen. Een belangrijk punt hierbij is het doven van de openbare verlichting in Aarsele, kanegem, Schuiferskapelle en Tielt. We gingen hier al even dieper op in in het Stadsmagazine van december 2015.

 

DOVEN OPENBARE VERLICHTING

Begin juli 2016 is Eandis gestart met voorbereidende werken voor deze maatregel. De werken werden voltooid in het voorjaar 2017.

Hierbij werd de straatverlichting in Tielt en deelgemeenten stapsgewijs aangesloten op een nieuw brandprogramma, met uitzondering van een aantal belangrijke verbindingswegen, ontsluitingswegen en openbare pleinen.

De gemeenteraad keurde het voorstel goed om de openbare verlichting in Tielt te doven om 23u00 en te herontsteken om 4u30. Enkel op vrijdagnacht en de nacht van zaterdag op zondag zullen de lichten blijven branden. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met het veiligheidsaspect. Er worden ook voldoende flankerende maatregelen genomen om de weg beter zichtbaar te maken, hierbij denken we bijvoorbeeld aan het plaatsen van reflectoren.

De wegen waar de verlichting ’s nachts permanent zal blijven branden, zijn de volgende:

 

Bovenlokale verbindingswegen

Deinsesteenweg, Hogenhovestraat, Meulebeeksesteenweg, Pittemsesteenweg, Ringlaan, Ruiseleedsesteenweg, Wakkensesteenweg, Wingensesteenweg en Zuiderring

 

Lokale verbindingswegen

Aarsele-Dorp, Aarselestraat, Egemsesteenweg, Galgeveldstraat, Haantjesstraat (gedeelte tussen de Waaiberglaan en de Vinktstraat), Jules Van Ooststraat, Kanegemstraat, Keizerstraat, Pastorijstraat, Marialoopsesteenweg, Neringenstraat, Sint-Amandstraat (gedeelte tussen Meulebeeksesteenweg en Marialoopsesteenweg), Tenhovestraat (gedeelte tussen Marialoopsesteenweg en Wakkensesteenweg), Vinktstraat (gedeelte tussen Jules Van Ooststraat en Pastorijstraat) en Waaiberglaan

 

Landelijke verbindingswegen

Biermanstraat, Henri D’Hontstraat, Schuiferskapelsesteenweg en Stokerijstraat

 

Woonstraat - ontsluitingswegen

Bedevaartstraat, Bruggestraat, Deken Darraslaan, Europalaan, Felix D’Hoop-straat, Grote Hulststraat, Gruuthusestraat, Holdestraat, Hondstraat, Hoogstraat, Ieperstraat, Kasteelstraat, Kortrijkstraat, Krommewalstraat, Markt, Sint-Janstraat, Sint-Michielstraat, Stationsplein, Stationstraat, Sterrestraat, Vinktstraat (gedeelte vanaf de Haantjesstraat tot de Kazernestraat), Vredestraat en Vrouwenstraat

 

Openbare pleinen

Alexianenplein en Generaal Maczekplein

 

Via de pdf in bijlage kan je een overzichtskaartje raadplegen.

 

De voorbereidende werken werden bij het begin van de zomer 2016 opgestart in de zone in het noorden van Schuiferskapelle, met vervolgens het centrum van Schuiferskapelle. Daarna kwamen ook Kanegem en Aarsele aan de beurt. In een latere fase werden de werken in en rond het centrum van Tielt uitgevoerd. Tijdens de werken werden ook 46 lichtpunten verwijderd die geen openbaar domein verlichten. Door deze maatregelen zullen we per jaar ruim 377.000 kWh energie besparen of 87,5 ton CO2/jaar. Dit komt neer op ongeveer 65.000 euro/jaar.

 

WELOVERWOGEN KEUZE

We zullen allen even moeten wennen aan de aanpassingen aan onze openbare verlichting. Het stadsbestuur maakte samen met Eandis en de buurgemeenten weloverwogen keuzes, rekening houdend met veiligheid, comfort en kostenefficiëntie.

Door het doven van de verlichting verminderen we de lichtvervuiling. Nachtverlichting kan immers het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren en de groeiwijze van planten beïnvloeden. Verder kunnen we zo heel wat energie en geld besparen. Dit geld kan op termijn gebruikt worden voor andere investeringen, die de inwoners van Tielt ten goede komen.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 26 oktober 2016