Fotografiecircuit > Fragments of an amphibious life – Bart Hendrickx

Deze informatie is niet meer actueel!
Bart Hendrickx is een filosoof geïnspireerd door de Franse wijsgeer Emmanuel Levinas. Net als hij streeft hij naar de ontmoeting met de Ander om door te dringen in de existentie. Vanuit deze achtergrond werkte hij o.a. met vluchtelingen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Tijdens zijn studies fotografie kwam Bart tot het inzicht dat beelden een reflectie vormen over deze alterioriteit. ...

Wanneer

  • 12 februari ’18 (ma)
    -
    08 maart ’18 (do)

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Huis Mulle de Terschueren
adres
Ieperstraat 428700 Tielt

Contact

Telefoon
051 42 82 20
resservatiedienst.gildhof@tielt.be

Info

Bart Hendrickx is een filosoof geïnspireerd door de Franse wijsgeer Emmanuel Levinas. Net als hij streeft hij naar de ontmoeting met de Ander om door te dringen in de existentie. Vanuit deze achtergrond werkte hij o.a. met vluchtelingen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Tijdens zijn studies fotografie kwam Bart tot het inzicht dat beelden een reflectie vormen over deze alterioriteit. Zij belichamen in zekere zin een bevrijding van het ego. Fotografie kan ons naar een plaats brengen waar betekenis in elkaar stort: naar een stille plek zonder het geruis van een ideologische orde, systeem of identiteit. Fotograferen betekent voor Bart een kier maken in een taaie, alleen in onze gedachten bestaande, wand. Kunst realiseert “le sans-domicile, le non-monde, l'étalement sans sécurité” om met de woorden van Levinas te spreken. Zo wordt identiteit als een schim in een wereld die uit bezit en beton bestaat.

Door de macht van het ego alzo te ontmantelen tracht Bart een rebel te zijn. Hij hoopt een glimp te geven van een wereld achter die taaie wand van onze gedachten. De beelden banen zich een weg buiten de gevestigde cultuur, het weten en de informatie, naar een niemandsland. Ze zijn als craniaal wrakgoed op het spoor van het oneindige: metaforen die niets vasthouden en zelf niet vastgehouden worden. Zijn rebellie, beseft Bart, blijft een poging en is daarom een uitdrukking van een ambique levenswijze. Zijn fotografisch werk beschrijft hij daarom als “fragments of an amphibious life”.

Van maandag 12 februari tot en met donderdag 8 maart 2018

Organisatie: Cultuurcentrum Gildhof, Sint-Michielstraat 9, Tielt
Locatie: Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42, 8700 Tielt
Open ma, di, woe, vrij van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur
Info: reservatiedienst.gildhof@tielt.be / 051-42.82.20

Bron: UiTinVlaanderen.be