Boterhammen in de Bib > Straffe madammen in de kunst - Peter Jonnaert

Deze informatie is niet meer actueel!
We hebben de mond vol van emancipatie. En de glazen plafonds werden al in vele beroepen doorbroken. Je zou verwachten dat het sneller gaat in progressieve middens als de kunsten. Toch duurde het heel lang vooraleer vrouwen in de beeldende kunsten hun verdiende ereplaatsen kregen in musea, galeries en tentoonstellingen. Kijk er onze collecties maar op na: pas in de hedendaagse kunstscene is er ...

Wanneer

  • 15 februari ’18 (do)
    van 12.15 u tot 13.15 u

Waar

naam
Openbare bibliotheek Tielt
adres
Lakenmarkt 98700 Tielt

Info

We hebben de mond vol van emancipatie. En de glazen plafonds werden al in vele beroepen doorbroken. Je zou verwachten dat het sneller gaat in progressieve middens als de kunsten. Toch duurde het heel lang vooraleer vrouwen in de beeldende kunsten hun verdiende ereplaatsen kregen in musea, galeries en tentoonstellingen. Kijk er onze collecties maar op na: pas in de hedendaagse kunstscene is er sprake van een vervrouwelijking. Kunsthistoricus Peter Jonnaert maakt met ons een wandeling door de westerse kunstgeschiedenis met speciale aandacht voor de vaak o.m. 'vergeten' vrouwelijke kunstenaars.

Wie het Louvre, de Hermitage of de Uffizi bezocht tijdens zijn zomerse reizen moet het toch al zijn opgevallen. Hoe komt het dat de vrouwelijke kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance en Barok heden ten dage zo weinig bekend zijn, terwijl gedurende hun leven hun artistieke talent zo geprezen werd door vooraanstaande tijdgenoten?

De resultaten van de eerste en de tweede feministische golf betekenden een grote doorbraak voor de positie van de vrouw in de 20e eeuw. Ook op het gebied van de kunst en het kunstonderwijs. Daar waar vrouwen voorheen geen opleidingsmogelijkheden hadden, konden zij nu naar dezelfde kunstacademies gaan als mannen en aan tentoonstellingen deelnemen. En in elke kunststroming waren vrouwen vertegenwoordigd, het Surrealisme, het Abstract Expressionisme, Op Art, Pop Art, Minimal Art …
Peter geeft u een andere kijk op het klassieke kunstgeschiedenisverhaal dat iedereen - geïnteresseerden en niet-ingewijden - ooit meekreeg.
Omdat het niet altijd politiek of heet hangijzer hoeft te zijn; een kunstzinnig broodbeleg voor deze maand.

Tijdig uw kaarten reserveren is aan te raden!
Bibliotheek 051 42 82 10 / bibliotheek@tielt.be
CC Gildhof 051 42 82 20 / vorming@tielt.be

Toegang: 2,50 euro (vooraf inschrijven)
Soep en koffie inbegrepen
Locatie: Stedelijke Openbare Bibliotheek, Lakenmarkt 9, 8700 Tielt
I.s.m. Stedelijke Openbare Bibliotheek en Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be