Fotografiecircuit > Painting Oceans – Dirk Roseport

Deze informatie is niet meer actueel!
Dirk Roseport's beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw. Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen. Hij is een machteloos toeschouwer van ...

Wanneer

  • 02 april ’18 (ma)
    van 00.00 u tot 23.59 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Huis Mulle de Terschueren
adres
Ieperstraat8700 Tielt

Contact

Telefoon
051 42 82 20
reservatiedienst.gildhof@tielt.be

Info

Dirk Roseport's beelden refereren op een hedendaagse manier aan een romantische traditie binnen de schilderkunst: de kunstenaar-fotograaf keert de rug naar de woelige context van deze 21ste eeuw.
Hij trekt zich terug in de uitgestrektheid van de natuur en neemt afstand van de tijd, kijkt met bewondering naar het desolate en onmeetbare van anonieme oceanen.
Hij is een machteloos toeschouwer van de oncontroleerbare elementen die hij documenteert. Er zijn alleen het licht, de horizon en het altijd in beweging zijnde water; de waarneming teruggebracht tot de basiselementen, gedistilleerd tot de essentie. Nu eens kalm en bevreemdend uitnodigend, une mer d'huile. Soms een rimpeling, subtiel, haast onzichtbaar.
Dan weer oorverdovend en dreigend, maar altijd in beweging en steeds uniek.
Van wat doorheen de afgelopen jaren is verworden tot een in essentie eindeloze reeks van unieke, emotioneel geladen beelden, elk op zich een momentopname van een steeds wijzigend zeelandschap, toont Roseport hier slechts een kleine selectie. Het sequentiële plaatsen in een reeks en het repetitieve karakter van de beeldcompositie – water en lucht doorsneden door de horizon – nodigen uit tot een haast meditatieve beleving, verwant aan deze van de fotograaf op het moment van de opname. Het bewust centraal plaatsen van de horizon (-tale lijn), elementair onderdeel in de compositie van vele van de getoonde beelden, structureert en bevrijdt tezelfdertijd van elke vorm van hiërarchie en conventie binnen de fotografie en het kijken daarnaar. Subtiele schakeringen in kleur en tint onderscheiden zee van lucht en andersom, en abstraheren de overgang tussen beiden.
Dirk Roseport's beelden ademen een bedrieglijke stilte, zijn gelaagd en intrigerend. Zij nodigen uit er herhaaldelijk naar te kijken, erin te verdrinken en een rust terug te vinden waaraan het ons vandaag zo vaak ontbreekt. Painting Oceans balanceert daarmee in onderwerp, gelaagdheid en uitwerking op het raakvlak tussen fotografie, schilderkunst en film. Technieken van vervreemding, repetitie en ongecontroleerde bewegingsonscherpte creëren een schemerzone die ruimte laat voor reflectie en interpretatie. Momentopnames die wanneer je er langer naar kijkt weer opstarten, als een film en een nieuwe realiteit creëren.

Maandag 2 april 2018 tot en met donderdag 26 april 2018

Organisatie: Cultuurcentrum Gildhof, Sint-Michielstraat 9, Tielt
Locatie: Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42, 8700 Tielt
Open ma, di, woe, vrij van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur
Info: reservatiedienst.gildhof@tielt.be / 051-42.82.20

Bron: UiTinVlaanderen.be

foto: Painting Oceans

Categorie

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Gildhof
Alle activiteiten
Deel deze pagina