Waar komen onze familienamen vandaan?

Deze informatie is niet meer actueel!
Gastspreekster : Prof. Dr. Magda Devos, ere-professor van de Universiteit Gent Wie aanwezig zal zijn op deze voordracht, mag zijn familienaam, via mail, bezorgen aan Jan Callens en dit ten laatste op 24 maart 2018. jan-callens@telenet.be Mevrouw Devos zal in haar voordracht deze familienamen gebruiken. Ooit was er een tijd dat mensen met één enkele naam door het leven gingen. Dat was een ...

Wanneer

  • 26 april ’18 (do)
    van 20.00 u tot 22.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Handelsinstituut Regina pacis
adres
Patersdreef 58700 Tielt

Contact

Telefoon
051 40 60 75

Info

Gastspreekster : Prof. Dr. Magda Devos, ere-professor van de Universiteit Gent
Wie aanwezig zal zijn op deze voordracht, mag zijn familienaam, via mail, bezorgen aan Jan Callens en dit ten laatste op 24 maart 2018.
jan-callens@telenet.be
Mevrouw Devos zal in haar voordracht deze familienamen gebruiken.
Ooit was er een tijd dat mensen met één enkele naam door het leven gingen. Dat was een Germaanse namen, zoals Brecht, Boudewijn, Clotilde of Ermelinde, of, na de kerstening, een Bijbelse naam zoals Jan, Pieter, Anna of Elisabeth. Op de duur waren er echter binnen de middeleeuwse gemeenschappen te veel mensen met dezelfde voornaam, en drong een nadere onderscheiding zich op. Dat gebeurde door de naamdragers een bijnaam toe te kennen. Zulke bijnamen verwezen naar de vader of de moeder, bv. Jan, de zoon van Matthijs, werd Jan Matthijs genoemd en Brecht, de zoon van Bele (verkorte vorm van Isabele) heette in de volksmond Brecht Bele(n). Zo'n bijnaam kon ook verwijzen naar iemands beroep, bv. De Backer, Timmerman, naar een lichamelijk, karakter- of gedragskenmerk, bv. De Grote, Bruynooghe, Snauwaert, De Vos, naar de plaats van herkomst, b.v. Van Parijs, Maldegem, Brusselaars of naar de woonplaats van de naamdrager, bv. Van de Velde, Mortelmans, Opdenakker. Al in de middeleeuwen werden die bijnamen overgeërfd door de volgende generaties. Vanaf het moment dat een bijnaam erfelijk wordt, spreken we van een familienaam. Al onze familienamen gaan dus terug op betekenisvolle bijnamen, die ons iets vertellen over de eerste naamdrager.

Bron: UiTinVlaanderen.be