Erfgoeddag > Cultuur kiest erfgoed

Deze informatie is niet meer actueel!
Cultuurcentrum Gildhof is al meer dan een eeuw een vast bouwkundig ingrediënt van de Sint-Michielstraat. Ten tijde van de bouw was dat een pas aangelegde as die de Ieperstraat verbond met het station. Tielt was toen nog een centrum waar de omringende landbouw en kleine nijverheid het gezicht bepaalden. Lokale adel en geestelijkheid waakten er over arbeid en zielenheil. Met de grondige ...

Wanneer

  • 22 april ’18 (zo)
    van 14.00 u tot 17.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 20
reservatiedienst.gildhof@tielt.be

Info

Cultuurcentrum Gildhof is al meer dan een eeuw een vast bouwkundig ingrediënt van de Sint-Michielstraat. Ten tijde van de bouw was dat een pas aangelegde as die de Ieperstraat verbond met het station. Tielt was toen nog een centrum waar de omringende landbouw en kleine nijverheid het gezicht bepaalden. Lokale adel en geestelijkheid waakten er over arbeid en zielenheil.

Met de grondige sanerings- en renovatiewerken maakte de stad een opmerkelijke keuze voor behoud van een vertrouwd en waardevol pand, met respect voor zijn oorspronkelijke functie: een feest- en cultuurpaleis voor het volk. Cultuur kiest erfgoed dus …

Vandaag, tussen de noodzakelijke reinigingsfase en het herinrichten, staat de schouwburg bijna letterlijk in zijn blootje. Dat laat toe om structuren en gebinten te zien die dateren van 1905. Zo geeft het gebouw plots een deel van zijn opmerkelijke geschiedenis prijs. Een unieke kans om eens in het verleden van onze cultuurtempel te duiken en een zicht te krijgen op de inspanningen die worden geleverd om de schouwburg te behouden en te actualiseren.

En die geschiedenis is even bewogen als boeiend. Ter gelegenheid van Erfgoeddag grasduinen we in die rijke historie van het Gildhof. Wie stond aan de wieg van de schouwburg aan het begin van de twintigste eeuw? Welke waren de politieke en sociale drijfveren voor zo'n prachtig bouwwerk in die tijd? Wie was de architect die zich aan deze opdracht mocht wagen? Mochten stenen kunnen spreken, dan vertelden ze honderduit over de zovele bewoners en passanten. Want wat ooit werd gebouwd voor cultuur kende door de jaren vele, soms zeer onverwachte gebruikers, die allen hun sporen nalieten. Meteen lichten we ook een tipje van de sluier op van het toekomstige uitzicht van onze vertrouwd Gildhof.

Praktisch:
De werf van de schouwburgrenovatie is op Erfgoeddag toegankelijk van 14.00 tot 17.00 uur. We ontvangen geïnteresseerden met een kleine boeiende expo over verleden en toekomst van het gebouw. Op geregelde tijdstippen, en in ter plaatse samengestelde groepjes, nemen we u ook mee in de schouwburg, waar u zicht krijgt op de werken en bouwkundig waardevolle elementen.

Bron: UiTinVlaanderen.be