Buren bij Kunstenaars - Schuiferskapelle

Deze informatie is niet meer actueel!
BUREN BIJ KUNSTENAARS 2018 - SCHUIFERSKAPELLE Op deze tentoonstelling zijn werken te bezichtigen van Trien (Schuiferskapelle), Jogy Oso (Wakken) en Steffie (Markegem), alle drie werken ze met olieverf op doek. Daarnaast zijn de permanent aanwezige kunstwerken in de kerk uiteraard ook te bezichtigen, waar mogelijk zelfs wat geïntegreerd in de tentoonstelling. Naast o.a. het meubilair uit de ...

Wanneer

  • 20 oktober ’18 (za)
    van 14.00 u tot 19.00 u
  • 21 oktober ’18 (zo)
    van 14.00 u tot 19.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
O.L.V. Geboortekerk Schuiferskapelle
adres
Klokkestraat 18700 Schuiferskapelle (Tielt)

Info

BUREN BIJ KUNSTENAARS 2018 - SCHUIFERSKAPELLE

Op deze tentoonstelling zijn werken te bezichtigen van Trien (Schuiferskapelle), Jogy Oso (Wakken) en Steffie (Markegem), alle drie werken ze met olieverf op doek. Daarnaast zijn de permanent aanwezige kunstwerken in de kerk uiteraard ook te bezichtigen, waar mogelijk zelfs wat geïntegreerd in de tentoonstelling. Naast o.a. het meubilair uit de 18de eeuw en de 19de eeuwse schilderijen, springen zeker ook de twee bovenmaatse bronzen modern-expressionistische kunstwerken van May Claerhout uit de jaren '90 van vorige eeuw in het oog.


Muziek één der mooiste der schone kunsten ? Dat hoef je de leden van punkgroep The Dirty Scums na 37 jaar onafgebroken on the road en op het podium uiteraard niet meer te vertellen. Dat de Scums in het verleden ook al sporadisch schilderijententoonstellingen van bevriende kunstenaars organiseerden, is dan misschien minder evident en minder gekend.

Ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars richten ze in het weekend van 20 en 21/10 opnieuw een tentoonstelling in en dan nog wel in de kerk van Schuiferskapelle. Niet bepaald hun natuurlijke biotoop nietwaar, die vind je eerder in de bierschenkende Hellekapellen dezer wereld. Meedenken aan herbestemmingen van leeggelopen kerken is hen dan weliswaar weer niet zo vreemd.

Op deze tentoonstelling zijn werken te bezichtigen van Trien (Schuiferskapelle), Jogy Oso (Wakken) en Steffie (Markegem), alle drie werken ze met olieverf op doek. Daarnaast zijn de permanent aanwezige kunstwerken in de kerk uiteraard ook te bezichtigen, waar mogelijk zelfs wat geïntegreerd in de tentoonstelling. Naast o.a. het meubilair uit de 18de eeuw en de 19de eeuwse schilderijen, springen zeker ook de twee bovenmaatse bronzen modern-expressionistische kunstwerken van May Claerhout uit de jaren '90 van vorige eeuw in het oog.

De O.L.V. Geboortekerk is dit jaar de enige stek in Schuiferskapelle waar je deelnemers vindt aan Buren bij Kunstenaars, maar mocht je in de Waalbosstraat voorbij huisnummer 27 van Wulf passeren, kan je er ongetwijfeld ook terecht voor een rondgang in diens permanente thuistentoonstelling van zijn kleurrijke psychedelische werken.

Vloeken in de kerk mag op 20 en 21/10, telkens van 14 u. tot 19 u., en als het aan The Dirty Scums ligt, hoeft het vloeken zeker niet bij dit ene weekend te blijven. Uiteraard kan je er hun Dirty Scumbiertje proeven, als dat geen grensverleggende herbestemming is van ons bij wijlen fundamentalistisch patrimonium. En heb je zin in een ander streekbiertje, dan kan je na de tentoonstelling en het Scumbiertje nog terecht in het vlakbij gelegen dorpscafé 't Een en 't Ander, waar je ongetwijfeld kan nakaarten over de voorbije gemeenteraadsverkiezingen.


Buren bij Kunstenaars - Schuiferskapelle

20 en 21/10/2018
telkens van 14 u. tot 19 u.
O.L.V. Geboortekerk - Klokkestraat 1 - Schuiferskapelle


TRIEN (°1964)

Trien bouwt als eeuwig worstelende vrijetijdskunstenaar al decennialang een knap oeuvre op. In haar jeugd studeerde ze schilderkunst en sindsdien liet ze het penseel nooit meer los. Een vreemde cast van artiesten en vagebonden van divers pluimage, neergezet in een sober doch kleurrijk decor, vormen haar geliefkoosde thema. Ze werkt expressief, impulsief, met heftige penseelstreken en hevige kleuren, direct en krachtig. Het schilderen is voor haar een uitbundige belevenis, een explosie van verf en kleuren, waarin haar liefde voor de Neue Wilden - een Duitse exponent van het neo-expressionisme - nooit ver weg is. Net zoals punk dit in diezelfde seventies en eighties ook al deed in de muziek, schudde het neo-expressionisme destijds de kunstwereld even zo brutaal en heftig wakker. Trien consolideert dit alles in onstuimige, soms agressieve dan weer sensuele figuratieve werken vol kleurenrijkdom in een zoektocht die nooit eindigt.

JOGY OSO (°1953)

Jogy schildert landschappen, die evenwel bol staan van tegenstellingen. Soms gaan de kleuren perfect samen op in het geheel, iets verder kan dit al helemaal het geval niet meer zijn. Zo wordt de toeschouwer een bizarre wereld van antitheses binnen getrokken. Niet alleen de kleuren maar ook de vormgeving en de thema's maken deel uit van de paradox en trekken aan en stoten tegelijk af. Een uitdagend geweer bedreigt een lieflijke zonsopgang - of is het een zonsondergang ? Na een woelige herfststorm blijft verstild een verlaten landschap achter. Een vertrouwde trap loopt dan weer nergens naartoe. In een universeel thema ziet een dronken man zijn beste vriend de fles wegvliegen. En actueler, wanhopige vluchtelingen zoeken een weg in een westerse wereld omgeven door tralies, en proberen de nieuwe waanzin te ontvluchten via een reddende neerdalende touwladder. En zo gaat de bizarre combinatie van realiteit, droom, fictie en niet in het minst dualiteit verder in de exuberante wereld van Jogy Oso …

STEFFIE (°1993)

Steffie is een belofte- en talentvolle jonge dame. Reeds als kind vond ze het leuker in de wereld van knutselen en tekenen te vertoeven dan om te spelen. Vanaf het eerste leerjaar trok ze naar de kunstacademie, in het middelbaar onderwijs volgde ze enkele jaren een opleiding Beeldende Kunsten, en nog steeds vind je haar in de richting Schilderkunst in de Tieltse academie. Zowel schilderen, tekenen, beeldhouwen als grafisch werk passeerden de revue in haar opleiding. Ze houdt van al deze kunstvormen, maar schilderen is momenteel haar grootste passie, elk moment van de dag kan ze wel spenderen met een penseel in de hand. Haar voorkeur gaat uit naar atypische portretten waarbij het spel met kleur, schaduw, licht en pose het effect geeft waarnaar ze op zoek is: werken waarbij de kijker zich vragen stelt en die een emotie oproepen. Op een onnatuurlijke wijze weergegeven portretten “met een hoek af” zijn daarvan het resultaat, aangrijpend en met een brute penseelstreek geschilderd, tot het choquerende toe.

Bron: UiTinVlaanderen.be