In Vorm > Gentse architectuur van toekomst en verleden - VOLZET

Deze informatie is niet meer actueel!
Bezoek aan bibliotheek de Krook en het stadspaleis d'Hane Steenhuyze Gent bouwde de bibliotheek voor de 21e eeuw. Op een uitgewoonde hoek in het centrum, tussen de winkelstraten en de groezelige Kuiperskaai, verrees een uitdagend ontwerp. Coussée & Goris, een Belgisch bureau dat samenwerkte met het Spaanse Aranda Pigam Vilalta Arquitectes, leverden het winnende ontwerp. In het juryverslag ...

Wanneer

  • 30 maart ’19 (za)
    van 10.00 u tot 16.00 u

Prijs

€ 20,00 (Basistarief: 20,00 €)

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 20
vorming@tielt.be

Contact

website
http://www.gildhof.be

Info

Bezoek aan bibliotheek de Krook en het stadspaleis d'Hane Steenhuyze

Gent bouwde de bibliotheek voor de 21e eeuw. Op een uitgewoonde hoek in het centrum, tussen de winkelstraten en de groezelige Kuiperskaai, verrees een uitdagend ontwerp. Coussée & Goris, een Belgisch bureau dat samenwerkte met het Spaanse Aranda Pigam Vilalta Arquitectes, leverden het winnende ontwerp. In het juryverslag klonk het als volgt; 'Dit concept weet de correcte atmosfeer te creëren die een 'Gentse' bibliotheek wil oproepen: sereen, rustig, grondig, respectvol en toch maximaal uitnodigend tot ontmoeten. Het juiste evenwicht tussen gewoel en rust, tussen lawaai en stilte, tussen ontspanning en concentratie, tussen dynamiek en ernst …'. Gent kreeg er met deze bibliotheek niet alleen een opvallend architecturaal landmark bij, maar ook een toonvoorbeeld van een bibliotheek als kenniscentrum, bol van communicatietechnologie, waar gelezen, geleerd en geleefd wordt. Gentse Gidsen vertellen ons over de buurt, het exterieur, het interieur en de werking.

Midden in het drukke gewoel van de Gentse Veldstraat staan nog enkele gevels van statige herenhuizen die niet ten prooi vielen aan commercie en vitrines. Eén daarvan is het Hotel d'Hane Steenhuyze. Vergis je niet; slapen kan er niet. Een “hotel” was de benaming voor een statig stadspaleis voor adel of rijke burgerij, zoals Gent er ontelbare gekend heeft. Deze familie was niet van de minste: In de achttiende eeuw rekende ze onder andere de uitgeweken koning Lodewijk XVIII, de Russische Tsaar en de prins van Oranje tot hun gasten. En zulk volk heeft een gepast decor nodig. Achter de stille Gentse gevel schuilt een indrukwekkend rococo-paleis met een balzaal, majestueuze trappen en een schitterende binnenkoer. In het buitenland rij je hier kilometers voor om, thuis passeren we het achteloos op weg naar C&A. De stad Gent kocht het in 1981. Na een intense restauratiecampagne schittert de woning voor iedere geïnteresseerde burger en werd een educatief upstairs-downstairsverhaal uitgewerkt.

We starten de dag met de bibliotheek, voorzien wat tijd voor een vrije hap in het centrum en bezoeken in de namiddag het huis in de Veldstraat.

Begeleiding: Gentse Gidsen, Historische Huizen Gent
Prijs: 20,00 euro (maaltijd niet inbegrepen)
Locatie: Afspraak aan de hoofdingang bibliotheek De Krook, Makebaplein 1, 9000 Gent (dichtsbijzijnde parking: Zuid)
I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be