In Vorm > Op weg naar het moderne schilderij

Deze informatie is niet meer actueel!
Cezanne, Gauguin, Van Gogh Op het einde van de 19de eeuw interesseren schilders zich meer en meer in de eigenlijke taal van het schilderij: niet alleen wat getoond wordt is belangrijk, ook hoe het getoond wordt: de opbouw, het ritme, de werking van kleuren, de vormen en lijnen van het schilderij. De Amerikaanse schilder Whistler noemde een portret van zijn moeder “Een compositie in grijs”. ...

Wanneer

  • 07 mei ’19 (di)
    van 19.15 u tot 21.15 u

Prijs

€ 65,00 (Basistarief: 65,00 €)

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 20
vorming@tielt.be

Contact

website
http://www.gildhof.be

Info

Cezanne, Gauguin, Van Gogh

Op het einde van de 19de eeuw interesseren schilders zich meer en meer in de eigenlijke taal van het schilderij: niet alleen wat getoond wordt is belangrijk, ook hoe het getoond wordt: de opbouw, het ritme, de werking van kleuren, de vormen en lijnen van het schilderij. De Amerikaanse schilder Whistler noemde een portret van zijn moeder “Een compositie in grijs”. Deze moderne blik op het beeld leidt tot heel verschillend werk. Met kleur en vorm kan je immers vele wegen op. Van Gogh kennen we bijvoorbeeld van een expressief handschrift; Gauguin herkennen we aan felle kleurpartijen, vaak omlijnd met zware lijnen. Cezanne daarentegen bouwde zijn landschappen en stillevens op met vlakjes in allerlei kleurvariaties. Hij zag zichzelf trouwens geplaatst tussen twee werelden: die van het platte schilderij en die van de driedimensionale wereld.
En dat is nu juist dat moderne: een verhaal tussen afbeelding en compositie, tussen landschap en ritmische structuur, kortom: tussen figuratie en abstractie.

Data: dinsdag 7, 14, 21 en 28 mei 2019, 4 juni 2019
Begeleiding: Damien Deceuninck
Prijs: 65,00 euro, syllabus inbegrepen
I.s.m. vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be