Schuimend Klassiek - #2 - Fagot

Deze informatie is niet meer actueel!
Schuimend Klassiek #2 - 24/11/2019 - 11 u. 't Een & 't Ander - Schuiferskapelle Instrument in de kijker: Fagot Muzikant: Simon Vandenbroecke Het punkhart van The Dirty Scums klopt - net zoals hun muziek - meestal ongenadig en meedogenloos, en tegelijk met veel passie. Net zoals een bierliefhebber zich nooit zal beperken tot enkel het drinken van een pintje, zo strekt hun passie en waardering ...

Wanneer

  • 24 november ’19 (zo)
    van 11.00 u tot 12.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
't een en 't ander
adres
Dorp8700 Schuiferskapelle (Tielt)

Contact

thedirtyscums@yahoo.com

Info

Schuimend Klassiek #2 - 24/11/2019 - 11 u.
't Een & 't Ander - Schuiferskapelle

Instrument in de kijker: Fagot
Muzikant: Simon Vandenbroecke

Het punkhart van The Dirty Scums klopt - net zoals hun muziek - meestal ongenadig en meedogenloos, en tegelijk met veel passie. Net zoals een bierliefhebber zich nooit zal beperken tot enkel het drinken van een pintje, zo strekt hun passie en waardering voor een brede waaier aan muziek zich misschien wel uit van vroegmiddeleeuwse christelijke polyfonische muziek tot je reinste heidense blackmetal met een shockrock twist. Alhoewel kwatongen ook wel eens neerbuigend beweren dat de Scums gewoon altijd op zoek zijn naar een excuus om samen bier te drinken ... Niettemin, in dit brede muzikaal spectrum schuilt dus ook ergens een hart voor klassieke muziek. Onder de noemer Schuimend Klassiek is de band dit jaar van start gegaan met een nieuwe reeks evenementjes die plaats vinden in het lokale dorpscafé 't Een en 't Ander van hun thuisbasis Schuiferskapelle. Schuimend refereert daarbij zowel naar de Scums als naar het aperitiefgehalte van de optredentjes.

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Daarbij wordt door de muzikant van dienst wat tekst en uitleg gegeven over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken, en wordt er uiteraard gesoleerd op dat instrument, al of niet onder begeleiding. De locatie is het knusse achterafzaaltje van 't Een en 't Ander, waarbij je even in de waan kan verkeren dat je vanuit het café Star Trek-gewijs bent geteleporteerd naar een laatmiddeleeuwse huiskamer annex keuken. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot 30 à 40. De kleinschalige concertjes vinden telkens plaats op zondagvoormiddag van 11 u. tot 12 u., en wel op de vierde zondag van de maanden februari, mei en november.

Het instrument dat op 24/11 in de kijker wordt gezet, is de fagot. Dit instrument is een vaste waarde in klassieke muziek, waarvan er twee tot soms wel vier deel uitmaken van een symfonisch orkest. Simon - afkomstig uit Kanegem - volgde vanaf het derde leerjaar muziekacademie, en startte het jaar daarop zijn fagot-opleiding. Anderhalf decennium later vinden we hem terug in het vijfde jaar van het muziekconservatorium van Gent én als free-lance muzikant, zo speelde hij dit jaar mee met het Nationaal Orkest van België. Sinds zijn start in het conservatorium speelt hij jaarlijks zo'n 60 à 70 concerten met diverse Belgische en Nederlandse gerenommeerde orkesten en ensembles.

Wat een dulciaan is, wat de Duitsers hier weeral mee hebben te maken, waarom men zonder verpinken beweert dat een fagot van een goeie meter lengte er één is van bijna drie meter (of nog erger), waar en waarmee je juist moet blazen, het verschil tussen een fagot en een contra-fagot, wat een technisch vernuft die fagot eigenlijk wel is, dat en nog veel meer zal Simon vertellen terwijl we verwend worden met werken van o.a. Bach, Schulhoff, én voor de gelegenheid zelfs van een Tieltse componist.

De toegang is gratis, wel wordt je aandacht verwacht en een vrije bijdrage gevraagd. Uit respect voor de muzikant: kom tijdig.

Volgende editie: 23/02/2020 - instrument in de kijker: klassieke gitaar

Bron: UiTinVlaanderen.be