Polarisatie als verrijking en bedreiging

Deze informatie is niet meer actueel!
Rechts tegen links, bakfietsmama's tegen carrièrevrouwen, steuntrekkers tegen 'hard werkende Vlamingen', vreemdelingen tegen autochtonen, de stad tegen de buiten, de burger tegen de politiek, de fietser tegen de automobilist, de klimaatactivist tegen de -ontkenner, de 'haves' tegen de 'have-nots'… Wie vandaag een krant openslaat of een journaal bekijkt krijgt steeds meer de indruk dat ons ...

Wanneer

  • 13 februari ’20 (do)
    van 19.30 u tot 21.30 u

Prijs

€ 10,00 (Basistarief: 10,00 €; Standaardprijs: 10,00 €)

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Contact

Telefoon
051 42 82 20
vorming@tielt.be
website
http://www.gildhof.be

Info

Rechts tegen links, bakfietsmama’s tegen carrièrevrouwen, steuntrekkers tegen ‘hard werkende Vlamingen’, vreemdelingen tegen autochtonen, de stad tegen de buiten, de burger tegen de politiek, de fietser tegen de automobilist, de klimaatactivist tegen de -ontkenner, de ‘haves’ tegen de ‘have-nots’…


Wie vandaag een krant openslaat of een journaal bekijkt krijgt steeds meer de indruk dat ons leven verloopt in kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Twitter, facebook en Instagram maken de meningen lekker anoniem en de lontjes korter.


Maar wat als de slinger van dat ‘wij’-‘zij’ – denken doorslaat? Wat als extremen elkaar niet langer alleen met woordelijke verwijten bestoken? En hoe kan je met een tegengestelde mening, geloofsovertuiging of politiek inzicht toch door één maatschappelijke deur?


Christophe Busch, criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies, liet zich opmerken als directeur van de dossinkazerne, een plek als exponent van uit de hand gelopen haat. Hij is een veelgevraagd en gewaardeerd expert in dadergedrag, radicalisering en extremisme. In deze lezing gaat hij na hoe het komt dat groepen extreem tegenover elkaar komen te staan. Wat is vruchtbare polarisatie en wanneer ontspoort ze? Welke zijn de mechanismen? En belangrijk: welke handvaten bestaan er om de valkuil te vermijden?


 


 


Begeleiding: Christophe Busch


I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be