Schuimend Klassiek - #3 - Klassieke Gitaar

Deze informatie is niet meer actueel!
Schuimend Klassiek #3 - 16/02/2020 - 11 u. 't Een & 't Ander - Dorp 3 - Schuiferskapelle Instrument in de kijker: klassieke gitaar Muzikanten: Luc Cauwelier en Annemie Devos Cupido heeft behoorlijk raak geschoten wanneer één van zijn magische pijlen het onstuimige punkhart van The Dirty Scums trof: hun liefde voor muziek lijkt nimmer meer af te nemen, en met het verstrijken der jaren eerder ...

Wanneer

  • 16 februari ’20 (zo)
    van 11.00 u tot 12.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
't een en 't ander
adres
Dorp8700 Schuiferskapelle (Tielt)

Contact

thedirtyscums@yahoo.com

Info

Schuimend Klassiek #3 - 16/02/2020 - 11 u.
't Een & 't Ander - Dorp 3 - Schuiferskapelle

Instrument in de kijker: klassieke gitaar
Muzikanten: Luc Cauwelier en Annemie Devos

Cupido heeft behoorlijk raak geschoten wanneer één van zijn magische pijlen het onstuimige punkhart van The Dirty Scums trof: hun liefde voor muziek lijkt nimmer meer af te nemen, en met het verstrijken der jaren eerder nog toe te nemen. Hun eigen instrumenten produceren dan misschien wel enkel stevige punkmuziek, hun door Cupido getroffen hart raakte verliefd op muziek in diverse uiteenlopende genres, inclusief klassieke muziek. Het inspireerde hen om onder de noemer Schuimend Klassiek in 2019 van start te gaan met een reeks evenementjes die steeds plaats vinden in het lokale dorpscafé 't Een en 't Ander van hun thuisbasis Schuiferskapelle. Schuimend refereert daarbij zowel naar de Scums als naar het aperitiefgehalte van de optredentjes.

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Het concept is licht educatief van opzet, de muzikant van dienst geeft nl. tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken. Uiteraard is soleren op het instrument de hoofdzaak, en dit al of niet samen met een begeleidingsinstrument. De locatie is het knusse achterafzaaltje van 't Een en 't Ander, waarbij je zelfs even in de waan kan verkeren dat je op uitnodiging van Gandalf zelf samen met zijn dertien Dwergen in de keuken van Bilbo Balings' hobbithuisje bent terecht gekomen. Het aantal zitplaatsen is er beperkt tot 30 à 40. De kleinschalige concertjes vinden telkens plaats op zondagvoormiddag van 11 u. tot 12 u., en wel op de vierde zondag van de maanden februari, mei en november. Deze editie op de derde zondag van februari vormt daar evenwel een uitzondering op.

Luc, afkomstig van Zwevezele, krijgt muziek met de paplepel binnen: reeds op 6-jarige leeftijd leert zijn vader hem wegwijs op het accordeon, en wanneer Luc 13 wordt, gaat hij voortaan mee op stap met vader. Luc speelt intussen drums en Odiel speelt orgel op een ontelbaar aantal feesten in de brede regio. Wanneer Luc 16 wordt, raakt hij geïmponeerd door de gitaarklank van de plaatselijke beatgroep The Dandy's. Het zet hem ertoe aan zelf over te schakelen op gitaar en hij speelt al snel in enkele rockbandjes. Na zijn humaniora te Torhout, begint hij een opleiding klassieke gitaar aan de academie van Izegem, waarna hij zijn studies verder zet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent. Tijdens die opleiding geeft hij gitaarles in Melle en start hij op 24-jarige leeftijd een loopbaan als leraar klassieke gitaar in de muziekacademies van Tielt en Diksmuide. Dat houdt hij vol tot 2015, het jaar waarin zijn pensioen wenkt. Vanaf 1980 treedt hij op met Gitaar-duo Giuliani, daarna en tot op heden met Trio Graffiti. Annemie is in de jaren tachtig een Diksmuidse leerlinge van Luc, op wie de passie voor gitaar snel overslaat want ze schopt het na haar opleiding bij Luc ook zelf tot lerares klassieke gitaar. Vanaf 1990 - en op heden nog steeds - geeft Annemie eveneens les in de Tieltse Academie voor Muziek en Woord. Met Duo Candelia vormt ze enkele jaren een gitaar-duo met Luc, vijfentwintig jaar werken ze als collega's samen in de Tieltse Academie, en alweer met dank aan die ondeugende Cupido gaan ze al een kwarteeuw door het leven als een koppel.

In 't Een en 't Ander spelen ze afwisselend duo en solo, er komen klassieke werken aan bod van John Dowland, Bach, Boccherini, …, en er wordt ook even een uitstapje gemaakt naar de boeiende wereld van de flamenco en naar de opwindende jazz-wereld, waar Django Reinhardt dan natuurlijk nooit ver weg is. Er is tevens een gastrolletje weggelegd voor Stan, de Kapelse leerling van Annemie.

De toegang is gratis, wel wordt je aandacht verwacht en een vrije bijdrage gevraagd. Uit respect voor de muzikanten: kom tijdig.



Volgende editie: 31/05/2020

Bron: UiTinVlaanderen.be