Die Niklashauser Fart (1970) - geannuleerd

Deze informatie is niet meer actueel!
Naar aanleiding van de voorstelling 'Amor Mundi' vertonen we 3 Fassbinderfilms in onze binnentuin. In deze voor televisie gedraaide film baseert Fassbinder zich op een historische gebeurtenis uit de 15e eeuw: In het plaatsje Niklashausen beweert de schoolmeester Hans Boehm dat Maria aan hem is verschenen en hem opgedragen heeft om de boeren toe te spreken en een revolutie te starten tegen de ...

Wanneer

  • 22 april ’21 (do)
    van 21.00 u tot 23.00 u

Prijs

€ 10,00 (Basistarief: 10,00 €; Reductietarief (65+, -26): 8,00 €)

Waar

naam
Theater Malpertuis
adres
Stationstraat 258700 Tielt

Tickets

website
http://www.malpertuis.be

Contact

info@malpertuis.be

Info

Naar aanleiding van de voorstelling 'Amor Mundi' vertonen we 3 Fassbinderfilms in onze binnentuin.

In deze voor televisie gedraaide film baseert Fassbinder zich op een historische gebeurtenis uit de 15e eeuw: In het plaatsje Niklashausen beweert de schoolmeester Hans Boehm dat Maria aan hem is verschenen en hem opgedragen heeft om de boeren toe te spreken en een revolutie te starten tegen de kerk en de grootgrondbezitters. Hij probeert het volk tot opstand te brengen, maar die verwachten liever wonderen van hun "Messias" in plaats van zelf actie te ondernemen.

Fassbinder gebruikt de historische gebeurtenis uit de 15e eeuw om een farce te maken die alle machtshebbers te kakken zet, maar tegelijkertijd laat zien hoe de revolutionaire schema's verzuipen in hun eigen ijdelheid en winstbejag .. Uiteindelijk is het de macht die het laatste woord heeft, waarmee Fassbinder raakt aan z'n eeuwige thema.
Voor de titel liet Fassbinder de h weg uit Fahrt [reis, bedevaart] en maakte er fart van wat 'scheet' betekent … het zegt veel over de toon die hij met deze televisiefilm voor ogen had.

Bron: UiTinVlaanderen.be

foto: Rainer Werner Fassbinder

Categorie

Organisatie

naam
Theater Malpertuis
Alle activiteiten
Deel deze pagina