In Naam van de Waarheid

Deze informatie is niet meer actueel!
Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie? Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze voorstelling, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker). Van Multatuli is ...

Wanneer

  • 28 oktober ’20 (wo)
    van 20.30 u tot 22.30 u

Prijs

€ 16,00 (Basistarief: 16,00 €; Reductietarief (65+): 14,00 €; Jonge Leeuwen (-26): 8,00 €)

Waar

naam
Theater Malpertuis
adres
Stationstraat 258700 Tielt

Tickets

website
http://www.malpertuis.be

Contact

info@malpertuis.be

Info

Wat verstaan we onder waarheid? Kan waarheid veranderen? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie?

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze voorstelling, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker).

Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagdagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling staat acteur en levenskunstenaar Peter De Graef stil bij de obstructies die de waarheid in Multatuli's tijd en die van ons belemmeren. Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.
Voor Theater Malpertuis zijn dat Rashif el Kaoui en Joke Hermsen.

Rashif el Kaoui (1988) is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs, de literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen.

Joke Hermsen (1961) studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. Naast een aantal romans deed ze onderzoek naar Hannah Arendt en Rosa Luxemburg. Ze leverde schitterende essaybundels af als Stil de tijd, pleidooi voor een langzame toekomst en Melancholie in tijden van onrust. In haar laatste werk Het tij keren stelt Hermsen dat het kritische denken begint met twijfelen en 'nee' durven zeggen.

Concept en realisatie
Theater Malpertuis & Victoria Deluxe
In samenwerking met deBuren
Met ondermeer Peter De Graef, Rashif El Kaoui & Joke Hermsen

Bron: UiTinVlaanderen.be