Boterhammen in de tuin: Kristien Suenens - Zusters in oorlog

Deze informatie is niet meer actueel!
De Tweede Wereldoorlog spaarde niets of niemand. België telde in de jaren '40 nog 50 000 kloosterzusters en ook voor hen was het oorlogsleven hard. De oorlog stopte niet aan de kloostermuren. De kloosterzusters leefden grotendeels teruggetrokken uit de maatschappij maar het wapengeweld drong ook hun wereld binnen. De oorlog bracht angst en twijfel maar daagde de zusters ook uit tot actie en ...

Wanneer

  • 15 juli ’21 (do)
    van 12.15 u tot 13.15 u

Prijs

€ 2,50 (Basistarief: 2,50 €)

Waar

naam
Tuin de Brabandere
adres
Generaal Maczekplein 28700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 10
bibliotheek@tielt.be

Info

De Tweede Wereldoorlog spaarde niets of niemand. België telde in de jaren '40 nog 50 000 kloosterzusters en ook voor hen was het oorlogsleven hard. De oorlog stopte niet aan de kloostermuren. De kloosterzusters leefden grotendeels teruggetrokken uit de maatschappij maar het wapengeweld drong ook hun wereld binnen. De oorlog bracht angst en twijfel maar daagde de zusters ook uit tot actie en verzet. Terwijl kloosterzusters in vredestijd nog een ondergeschikte positie aannamen binnen de kerk, kenden ze zichzelf in oorlogstijd een heel andere rol toe.
Het verhaal van de rol van kloosterzusters tijdens de oorlog is nooit eerder verteld. Kristien Suenens, historica en onderzoeker aan de KU Leuven, specialiseerde zich in de geschiedenis van het Belgische kloosterleven. Met name de periode '40-'45 is buitengewoon boeiend gebleken. Samen met haar bekijken we hoe de kloosterzusters in deze moeilijke tijden zichzelf overstegen en hoe ze ondanks alles een belangrijke rol in de maatschappij opnamen.

Bron: UiTinVlaanderen.be