Herdenkingszoektocht Vliegramp Aarsele

Deze informatie is niet meer actueel!
Deze herdenkingswandeling wil de vliegtuigramp van 2 oktober 1971 herdenken. Op een traject van 6 km vormt de zoektocht een combinatie van een herdenkingstocht en een klassieke wandelzoektocht. Alle vragen hebben een link met de Aarseelse vliegtuigramp, of hebben iets te maken met 'vliegen'. Het traject brengt u van het centrum van Aarsele naar de landelijke (en erg mooie) uithoek van h...

Wanneer

  • 14 september ’21 (di)
    van 00.00 u

Waar

naam
Aarsele-Dorp
adres
18700 Aarsele (Tielt)

Info

Deze herdenkingswandeling wil de vliegtuigramp van 2 oktober 1971 herdenken.
Op een traject van 6 km vormt de zoektocht een combinatie van een herdenkingstocht en een klassieke wandelzoektocht. Alle vragen hebben een link met de Aarseelse vliegtuigramp, of hebben iets te maken met 'vliegen'.
Het traject brengt u van het centrum van Aarsele naar de landelijke (en erg mooie) uithoek van het dorp, waar zich op 2 oktober 1971 een drama heeft afgespeeld, toen een Brits passagiersvliegtuig te pletter stortte vlak naast de Deinsesteenweg, pal op de grens van West- en Oost-Vlaanderen.

De voornaamste bedoeling van het inrichtend comité en van het Lokaal Bestuur Tielt is u even te herinneren aan het feit dat het net vijftig jaar geleden is dat hier, op een stralende herfstdag, 63 mensen in één klap het leven verloren. Wij hopen dat u tijdens het stappen letterlijk en figuurlijk eens stil zal staan om te herdenken dat niet alleen op 2 oktober 1971 maar ook op zovele andere momenten mensen bruusk en totaal onrechtvaardig uit het leven kunnen gerukt worden. Het enige wat we nog kunnen doen voor hen is: hen gedenken met een kort gebed (voor wie gelovig is) of met een kort moment van bezinning. Dat moet zeker kunnen op het keerpunt van de tocht, waar je een goed zicht hebt op de plaats waar het Britse vliegtuig een enorme krater heeft geslagen in het drassige weiland.

Tijdens de wandeling (waarvan het parcours heel duidelijk is aangegeven in de beschrijving van het deelnameformulier) situeren de zoektochtvragen zich telkens tussen de wegaanduidingen door. Voor de vragen 10 en 11 kan je het antwoord vinden door even te googelen…

Wij vragen u echter om niet alleen oog te hebben voor het oplossen van deze vragen, maar ook voor het unieke landschap dat we passeren, op de zijflank van het relatief hoog gelegen 'Plateau van Tielt' (hoogte ongeveer 35 m boven de zeespiegel) met vanaf de hoogte van de Baudeloo een schitterend zicht op de 'Vlaamse Vallei' (= het dal van de Oude Mandel, Leie en Schelde). Hou er wel rekening mee dat je via aardewegen en langsheen akkers zal moeten wandelen: aangepast schoeisel is dus een must.

Links van de kerk wordt op 2 oktober 2021 een nieuw monument onthuld, ter herinnering aan de vliegtuigramp. Vlakbij vind je ook een tijdelijk paneel met info over de Sint-Martinuskerk. Onderweg zijn bordjes aangebracht met uitleg over de straatnamen die u passeert, en waarover onze eerste vraag gaat.

De zoektocht loopt van 14 september tot en met 17 oktober en het bijgevoegde antwoordblad dient ten laatste tegen 20 oktober afgeleverd te worden in de brievenbus van het KBC-verzekeringskantoor Lanckriet, Sterrestraat 80 in Aarsele.
Er zijn mooie prijzen te winnen en deze zullen uitgereikt worden tijdens een speciale herdenkingsavond in het voormalige Aarseelse gemeentehuis, op 5 november = de vrijdag van Aarsele kermis.

In geval van gelijke punten wordt de uitslag bepaald door de schiftingsvraag. Het opmaken van de uitslag wordt door de inrichters gedaan, dit zonder mogelijkheid tot verhaal vanwege de deelnemers. Het feit dat een deelnemer zijn deelnemingsformulier aanneemt, sluit in dat hij hiermee akkoord gaat.
De deelnemers dienen zich strikt aan het aangeduide parcours te houden, en de inrichters kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele (verkeers)ongevallen.