Boterhammen in de bib: Dirk Verbeke - Onze Poolse bevrijders: vergeten helden

Deze informatie is niet meer actueel!
6 juni 1944 Dday : Amerikaanse, Britse en Engelse troepen landen op de kusten van Normandië. De bevrijding is ingezet. Vele Vlamingen keken uit naar het ogenblik dat de geallieerde troepen hen ook zouden bevrijden. Maar toen in de septemberdagen van 1944 de eerste geallieerde troepen hun steden en dorpen binnenreden keken zij verrast op: geen Amerikanen, Britten of Canadezen maar onbeken...

Wanneer

  • 18 november ’21 (do)
    van 12.15 u tot 13.15 u

Prijs

€ 2,50

Waar

naam
Openbare bibliotheek Tielt
adres
Lakenmarkt 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 10
bibliotheek@tielt.be

Info

6 juni 1944 Dday : Amerikaanse, Britse en Engelse troepen landen op de kusten van Normandië. De bevrijding is ingezet. Vele Vlamingen keken uit naar het ogenblik dat de geallieerde troepen hen ook zouden bevrijden. Maar toen in de septemberdagen van 1944 de eerste geallieerde troepen hun steden en dorpen binnenreden keken zij verrast op: geen Amerikanen, Britten of Canadezen maar onbekende Polen waarvan zij niet eens wisten dat ook zij (weliswaar later) in Normandië geland waren.
60 Vlaamse steden en gemeenten werden door deze Poolse soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder de leiding van Generaal Maczek bevrijd. Waar kwamen zij vandaan? Wie waren zij? En vooral: wat er is van hen geworden na de oorlog ?
Dirk Verbeke onze ere-stadsecretaris, voorzitter van de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België, raakte gefascineerd door de Poolse bevrijders van o.a. Tielt en hij verzamelde in de loop der jaren een indrukwekkende schat aan informatie over deze Poolse soldaten. Dit resulteerde in de internationale tentoonstelling “Gepantserde Vleugels” en in een boek “Vergeten Helden” (samen met fotograaf Johannes Vande Voorde).