Amor Mundi

Deze informatie is niet meer actueel!
Hoe kunnen we een samenleving opbouwen, op het moment dat die aan alle kanten uitgedaagd wordt? Hoe organiseer je een maatschappij waarin 'diversiteit' en 'verschil' een reëel gegeven zijn? Hoe hebben we blijvend oog voor ongelijkheid en uitsluiting? Hoe brengen we ieders 'liefde voor de wereld' (Amor Mundi, een begrip van de Duitse filosofe Hannah Arendt), samen in één verhaal? Dat is d...

Wanneer

  • 23 april ’22 (za)
    van 20.30 u tot 22.30 u
  • 27 april ’22 (wo)
    van 20.30 u tot 22.30 u
  • 28 april ’22 (do)
    van 20.30 u tot 22.30 u
  • 04 mei ’22 (wo)
    van 20.30 u tot 22.30 u

Prijs

€ 18,00 (Korting basistarief 2021-2022 (-26/+65, oko leden, lerarenkaart, opendoek) - 16,00 euro, Groepstarief basisprijs 1 (vanaf 15 personen of met code) - 16,00 euro, Jonge Leeuwen 2 (- 26 jaar, enkel voor voorstellingen met dit label) - 9,00 euro, Kansentarief - 2,00 euro)

Waar

naam
Theater Malpertuis
adres
Stationstraat 258700 Tielt

Info

Hoe kunnen we een samenleving opbouwen, op het moment dat die aan alle kanten uitgedaagd wordt? Hoe organiseer je een maatschappij waarin 'diversiteit' en 'verschil' een reëel gegeven zijn? Hoe hebben we blijvend oog voor ongelijkheid en uitsluiting? Hoe brengen we ieders 'liefde voor de wereld' (Amor Mundi, een begrip van de Duitse filosofe Hannah Arendt), samen in één verhaal? Dat is de vraag van alle tijden: zowel nu, als in jaren 70', toen de Duitse cineast Rainer Werner Fassbinder* de samenleving stevig op de korrel nam in zijn films.

De voorstelling Amor Mundi gaat over een nacht waarin Fassbinder koortsachtig het nieuws volgt. Een vliegtuigkaping die in verband kan worden gebracht met een links-radicale groepring uit Duistland, houdt hem wakker. We schrijven 17 oktober 1977**, maar het zou even goed vandaag kunnen zijn. De kwesties zijn immers altijd dezelfde.

De vragen ook.

Fassbinder gaat op zoek naar antwoorden. Hij is een creatieve geest, die idealen heeft, en zijn mening wil uitdagen. Wie kan je ziijn? Wie mag je zijn? Is het als homoseksueel bijvoorbeeld oké om hand in hand met je vriend over straat te gaan? Of wordt de democratie te veel beleden in woorden maar niet in daden? Is democratie wel de beste samenlevingsvorm? Hoe sta je als kunstenaar tegenover de politiek en de media? Is geweld legitiem, als het aangewend wordt om de wereld beter te maken?

Piet Arfeuille regisseert Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes en Pieter Verelst in een nacht die misschien meer vragen dan antwoorden oproept.

*Rainer Werner Fassbinder (1945-1982): Baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duiste samenleving becommetarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.

**In de nacht van 17 op 18 oktober 1977 werden de gijzelnemers van een gekaapt Lufthansa-toestel door een speciale eenheid van de Duiste politie uitgeschakeld. Enkele uren later werden de kopstukken van de extremistische Rote Armee Fraktion dood in hun cel aangetroffen.

Deze voorstelling maakt deel uit van het aanbod 'Jonge Leeuwen' en kunnen door jongeren tot en met 25 jaar bezocht worden aan de helft van de prijs.