Schuimend Klassiek #5 - Cello

Deze informatie is niet meer actueel!
Schuimend Klassiek #5 - 29/05/2022 - 11.30 u. 't Een & 't Ander - Dorp 3 - Schuiferskapelle Instrument in de kijker: cello Muzikant: Tore Snauwaert In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Het opzet is licht educatief van inslag, de muzikant van dienst geeft nl. tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrum...

Wanneer

  • 29 mei ’22 (zo)
    van 11.30 u tot 12.30 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
't een en 't ander
adres
Dorp8700 Schuiferskapelle (Tielt)

Contact

thedirtyscums@yahoo.com

Info

Schuimend Klassiek #5 - 29/05/2022 - 11.30 u.
't Een & 't Ander - Dorp 3 - Schuiferskapelle

Instrument in de kijker: cello
Muzikant: Tore Snauwaert

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Het opzet is licht educatief van inslag, de muzikant van dienst geeft nl. tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrument als over de gespeelde of gezongen klassieke werken. Uiteraard is soleren op het instrument het hoofddoel, al of niet onder begeleiding.

De locatie is het knusse achterafzaaltje van 't Een en 't Ander. Het aantal The Dirty Scums en muziek, het blijft een bijzonder geslaagd huwelijk. Het laat hen ongegeneerd toe van meerdere (muzikale) walletjes te eten: een ware muziekliefhebber zal zich niet beperken tot één genre of periode, maar zal genieten van de diversiteit dezer wereld. En klassieke muziek hoort net zoals punkmuziek ontegensprekelijk bij het betere aanbod uit die diversiteit. Het inspireerde de Scums om in 2019 onder de noemer Schuimend Klassiek van start te gaan met een reeks evenementjes die steeds plaats vinden in het lokale dorpscafé 't Een en 't Ander van hun geliefde thuisbasis Schuiferskapelle. Schuimend refereert daarbij zowel naar de Scums als naar het aperitiefgehalte van de optredentjes. De afkorting SK staat zowel voor Schuimend Klassiek als voor SchuifersKapelle, SK@SK als het ware.

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Het concept is licht educatief van opzet, de muzikant van dienst geeft nl. tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken. Uiteraard is soleren op het instrument de hoofdzaak, al of niet samen met een begeleidingsinstrument. De locatie is het knusse achterafzaaltje van 't Een en 't Ander. Ontbijtgewijs kan je je er in deze barre tijden elke dag opnieuw op de best mogelijke manier wapenen tegen alle ellende dezer wereld. Zo vloeit de Kapelse schuimwijn rijkelijk bij menig zondags ontbijt, en kan je er elke morgen van woensdag tot zondag terecht voor verse boterkoeken met een lokaal en fris Dirty Scum-biertje. Het aantal zitplaatsen is er beperkt tot 30 à 40. De kleinschalige concertjes vinden telkens plaats op zondagvoormiddag van 11.30 u. tot 12.30 u., en wel op de vierde zondag van de maanden februari, mei en november.

Tore is de jongste telg van een zeer muzikaal Tielts gezin. Omdat de minimumleeftijd voor de muziekacademie 8 jaar is, startte hij op 6-jarige leeftijd alvast bij het Tieltse jeugdmuziekatelier Pro Musica met cellolessen. Eenmaal oud genoeg stapte hij toch over naar de academie, en volgde daar nog 10 jaar verder een cello-opleiding. Intussen leerde hij er in de jazz/pop/rock-richting ook al de kneepjes van de jazzbasgitaar. De lokale muziekacademie werd daarna ingeruild voor het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen voor een academische jazzopleiding basgitaar, die op zijn beurt na 1 jaar werd ingeruild voor het Koninklijk Conservatorium Gent voor een popopleiding basgitaar. Zijn cello werd geenszins aan de kant geschoven, want daarvoor volgde Tore tussendoor nog privélessen. Los van alle opleidingen, leerde hij zichzelf trouwens ook nog gitaar, contrabas en piano spelen. In 2019 vertrok hij in een Erasmus-project voor 1 schooljaar naar Istanboel naar de ITÜ (Technische Universiteit van Istanboel). Hij verloor er zijn hart aan Midden-Oosterse fusionmuziek, het Turkse instrumentarium, en het gebruik van kwarttonaliteit en bijhorende Maqam-toonladders. Terug in het Conservatorium van Gent startte hij er de opleiding Educatieve Master, waarvan hij straks zijn laatste jaar beëindigt. Momenteel geeft Tore stages in de academies van Kortrijk, Gent en Tielt, en in deze laatste heeft hij zelfs al een interimjob te pakken. In de zogenaamde “lichte” muziek speelt hij al 10 jaar basgitaar en cello bij de Tieltse rockgroep Icarus, als bassist maakt hij ook deel uit van een Bulgaarse folk/popband, en als contrabassist van een gypsy quartet en van het Gents Universitair Symfonisch Orkest

Verwacht je op Schuimend Klassiek op zijn minst aan stukken uit de Cellosuites van Bach en het vermaarde Celloconcerto van Elgar. Tore zal o.a. demonstreren hoe je een cello zowel met de strijkstok als met de vingers kan bespelen, wat die cellisten vandoen hebben met paardenhaar en hars, en wat dat tapasplankje steeds aan hun voeten doet. Je leert waar de cello vandaan komt, en hoe het instrument zich goed voelt op de overgang tussen een begeleidings- en een solo-instrument. Finaal wordt ook gedemonstreerd hoe de cello in moderne muziek kan worden gebruikt, mét versterking en effectpedaaltjes. En wat we intussen zelf al kunnen verklappen, is dat de cello die hij bespeelt, vervaardigd is door een Tieltenaar.

De toegang tot het concertje is gratis, wel wordt je aandacht verwacht en een vrije bijdrage gevraagd. Uit respect voor de muzikant: kom tijdig !

Volgende editie: 27/11/2022