Intra Muros: A Titillating Evening Awaits

Deze informatie is niet meer actueel!
Elke Desutter (Brugge, 1987) behaalde haar KASK-master na kunsthumaniora in Brugge. Sindsdien voert ze een eigenzinnig onderzoek naar de perceptie van het lichaam in fotografie, video en collagekunst, zeer dikwijls ruimtelijk en in situ. Een eerste aanblik bepaalt veel in een ontmoeting. En de indruk van onze lijven gaat ons dikwijls onherroepelijk vooraf. Dat onze cultuur zeer visuee...

Wanneer

  • 30 september ’22 (vr)
    van 14.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Contact

Telefoon
051 42 82 20
reservatiedienst.gildhof@tielt.be
website
http://www.gildhof.be

Info

Elke Desutter (Brugge, 1987) behaalde haar KASK-master na kunsthumaniora in Brugge. Sindsdien voert ze een eigenzinnig onderzoek naar de perceptie van het lichaam in fotografie, video en collagekunst, zeer dikwijls ruimtelijk en in situ.


Een eerste aanblik bepaalt veel in een ontmoeting. En de indruk van onze lijven gaat ons dikwijls onherroepelijk vooraf. Dat onze cultuur zeer visueel is ingesteld, is immers niet nieuw, maar eerder een terugplooien op een oeroude reflex, waarbij een eerste oordeel op afstand ons moest behoeden voor gevaar.


In die 'close encounter' met elkaars buitenkant vormt huid de ultieme barrière. Uit beeldmateriaal van vele lijven put Elke Desutter een areaal van huidtinten, ledematen en kleine imperfecties zoals blauwe plekken of littekens. Die verzamelt ze met regelmaat tijdens ontmoetingen of open calls, wat haar onderzoek overigens ook sociaal kruidt. Met dat materiaal - ze noemt het lijf tegelijk model, object en medium - voltrekt ze een abstractie van het lichaam, waarin lichaamsdelen worden uitgelicht, gefragmenteerd of gerecombineerd. Wat ze daarmee beoogt is een geobjectiveerd 'lichaam der lichamen', in een poging om tegelijk taboes en vooringenomenheid over naaktheid, kleur en gender het hoofd te bieden. Elke Desutter zit ons letterlijk op de huid, maar reflecteert met haar werk ook over het mentale en culturele discours over lijf en leden. Heel bewust gaat ze de seksualisering van lichamelijkheid uit de weg, in de overtuiging dat die in onze huidige communicatie al te vaak de overhand neemt in handen van markt en macht en leidt tot een geforceerde omgang met elkaars lijfelijkheid, zoals misbruik, censuur en toenemende preutsheid.


Voor haar solo in de Intra Muros-reeks gaat Elke Desutter komende maand aan de slag in de d'Hulsterzaal van CC Gildhof, waarvoor ze speciaal een ensemble en meteen ook een omgeving creëert, in een poging om architectuur en ruimtelijkheid te rijmen met ons naakte wezen en zo even op en onder ons vel te kruipen.


Openingsuren: van 14u00 tot 17u00De tentoonstelling opent op donderdag 29 september 2022 en kadert in het openingsweekend van het cultuurseizoen.


foto: titillated thomas splint detail.jpg foto: camppagne beeld.jpg

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Gildhof
Alle activiteiten
Deel deze pagina