Fotografiecircuit: Mind Scapes

Deze informatie is niet meer actueel!
Deze fotoreeks geeft je een uniek inzicht in een “depressieve ziel”. Valérie Naessens (°1975) had het tijdens haar depressie moeilijk om gedachten en gevoelens aan de buitenwereld uit te leggen. Met Mind Scapes vat ze deze gevoelens in betekenisvolle beelden. De beelden vormen duo's die elkaar versterken. Een onscherp zelfportret geeft een gevoel weer en krijgt betekenis door het te...

Wanneer

  • 14 november ’22 (ma)
    van 09.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Contact

Telefoon
051 42 82 20
reservatiedienst.gildhof@tielt.be
website
http://www.gildhof.be

Info

Deze fotoreeks geeft je een uniek inzicht in een “depressieve ziel”. Valérie Naessens (°1975) had het tijdens haar depressie moeilijk om gedachten en gevoelens aan de buitenwereld uit te leggen.


Met Mind Scapes vat ze deze gevoelens in betekenisvolle beelden. De beelden vormen duo's die elkaar versterken. Een onscherp zelfportret geeft een gevoel weer en krijgt betekenis door het te combineren met een foto van een landschap of alledaags voorwerp.


Zo is ook de titel van dit werk ontstaan: Mind Scapes staat voor een veelheid aan en een uitgestrektheid van gevoelens. Die gevoelens zijn doorheen de reeks 'unheimlich' (beklemmend), wat ook typerend is voor het ander fotografisch werk van Valérie.


Hoewel impressies een individuele beleving zijn, laat ze je op deze manier haar depressieve ziel beter begrijpen. Wie zich verder in het werk, de beleving en de impressies rond depressie wil verdiepen, kan zich het Mind Scapes-fotoboek aanschaffen. Naast alle foto's uit Mind Scapes vind je hierin ook geschreven indrukken, flarden proza en stukjes poëzie van de hand van ervaringsdeskundigen rond het thema depressie. Met deze verschillende invalshoeken wordt opnieuw de individuele benadering gestimuleerd. In de reeks werkt Valérie toe naar genezing waarbij ze positieve gevoelens laat overheersen.


Valérie Naessens startte tijdens haar depressie een zoektocht naar iets wat haar opnieuw kon boeien. Snel werd duidelijk dat creativiteit hierbij centraal zou staan. Ze ging op ontdekking met keramiek en activeerde opnieuw haar eerdere interesse in fotografie door zich in te schrijven in een beginnerscursus. Algauw evolueerde de fotografie tot een passie, met een heel persoonlijk eindwerk als resultaat.


Voor amateurfotograaf Valérie Naessens is fotografie een perfect middel om te ontsnappen aan het dagdagelijkse, maar meer nog een methode om een beeld van de werkelijkheid te creëren en te interpreteren. Melancholie, als combinatie van schoonheid en tristesse, is algemeen aanwezig in haar foto's. Ze verkiest landschappen te abstraheren en ook portretten komen vaak in haar werk terug. Bij het portretteren primeert het in beeld brengen van intimiteit, wat haar werk diepgang en verfijning geeft.




Open ma, di, woe, vrij van 9.00 tot 12.00 en 13.30 tot 17.00 uur, do van 09.00 tot 12.00 en 13.30 tot 18.00 uur / 1 uur voor de voorstellingen