Boterhammen in de bib: Koert Debeuf - Waarom dit niet de laatste oorlog is

Deze informatie is niet meer actueel!
De oorlog in Oekraïne kwam voor het Westen als een schok. Rationeel was die niet te verklaren. Maar conflicten ontstaan niet uit rationele overwegingen. Bijna altijd is er sprake van een onverwerkt verleden. Sinds de val van de muur zit Rusland met een onverwerkt verleden en een nationaal gevoel van vernedering. Om dat te verwerken wil Poetin terug naar de grenzen van het tsaristische ve...

Wanneer

  • 30 maart ’23 (do)
    van 12.15 u tot 13.15 u

Prijs

€ 5,00

Waar

naam
Openbare bibliotheek Tielt
adres
Lakenmarkt 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 10
bibliotheek@tielt.be

Info

De oorlog in Oekraïne kwam voor het Westen als een schok. Rationeel was die niet te verklaren. Maar conflicten ontstaan niet uit rationele overwegingen. Bijna altijd is er sprake van een onverwerkt verleden. Sinds de val van de muur zit Rusland met een onverwerkt verleden en een nationaal gevoel van vernedering. Om dat te verwerken wil Poetin terug naar de grenzen van het tsaristische verleden, mét Oekraïne erbij.
Rusland is lang niet het enige land met een onverwerkt trauma. Ook landen als Turkije, Egypte, China, Congo en zelfs de V.S. worstelen met hun verleden. Sinds 9/11 plooien steeds meer naties terug op zichzelf. De globalisering en democratisering van de wereld wordt teruggedraaid. Als die evolutie blijft duren, dan is een nieuwe oorlog onvermijdelijk.
Historicus en politiek analist Koert Debeuf gebruikt zijn jarenlange expertise in het geopolitieke veld en zijn persoonlijke ervaringen om aan te tonen dat oorlog niet wordt uitgevochten om economische, maar om psychologische redenen. Hij waarschuwt waar de volgende conflicten zich aandienen, en hoe we die met empathie en begrip misschien nog kunnen vermijden.