Lezing: Jonas Roelens - De kleine ijstijd in de Lage Landen

Deze informatie is niet meer actueel!
De kleine ijstijd in de lage landen: impact op kunst en cultuur. In de loop van de 16de eeuw werd Europa getroffen door een kleine ijstijd. Winters werden extreem koud en lang, de zomers waren guur en kort. De impact van het nieuwe klimaat was groot op fauna en flora. Overal mislukten oogsten met enorme hongersnood tot gevolg. Het economische leven viel sterk terug. Deze ingrijpende omst...

Wanneer

  • 23 april ’23 (zo)
    van 10.30 u tot 12.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Openbare bibliotheek Tielt
adres
Lakenmarkt 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 10

Info

De kleine ijstijd in de lage landen: impact op kunst en cultuur.
In de loop van de 16de eeuw werd Europa getroffen door een kleine ijstijd. Winters werden extreem koud en lang, de zomers waren guur en kort. De impact van het nieuwe klimaat was groot op fauna en flora. Overal mislukten oogsten met enorme hongersnood tot gevolg. Het economische leven viel sterk terug. Deze ingrijpende omstandigheden hadden verregaande gevolgen: oorlogen, de heksenwaan, religieuze onlusten, sociale opstanden, … In de Nederlanden had deze kleine ijstijd ook een impact op de kunstgeschiedenis. Het wintertafereel werd een volwaardig genre en talloze schilders begonnen winterse taferelen uit te beelden. De idyllische taferelen bevatten vaak een versluierde morele boodschap over de vluchtigheid van plezier en de moeilijkheden om te overleven in dit koude klimaat.
Naar aanleiding van Erfgoeddag en Vlaanderenleestdag nodigt de bib historicus Jonas Roelens uit om deze boeiende periode van onze vaderlandse kunstgeschiedenis verder uit te diepen.