Boterhammen in de bib : Marc Boone - Betrouwbare bronnen of fake news?

Deze informatie is niet meer actueel!
Wat is waarheid? Is de berichtgeving in de media steeds betrouwbaar of worden we bewust gemanipuleerd met fake news? Vragen die actueler dan ooit zijn in een geglobaliseerde wereld waarin massaal veel informatie aan hoge snelheid circuleert, maar er ook machtige staten en grote bedrijven zijn die uit eigenbelang die informatieverspreiding misbruiken. Informatie is bovendien nog geen kenn...

Wanneer

  • 18 januari ’24 (do)
    van 12.15 u tot 13.15 u

Prijs

€ 5,00

Waar

naam
Openbare bibliotheek Tielt
adres
Lakenmarkt 98700 Tielt

Contact

Telefoon
051/42.82.10
bibliotheek@tielt.be

Info

Wat is waarheid? Is de berichtgeving in de media steeds betrouwbaar of worden we bewust gemanipuleerd met fake news? Vragen die actueler dan ooit zijn in een geglobaliseerde wereld waarin massaal veel informatie aan hoge snelheid circuleert, maar er ook machtige staten en grote bedrijven zijn die uit eigenbelang die informatieverspreiding misbruiken.
Informatie is bovendien nog geen kennis. Hoe vinden we orde in de chaos van op het eerste zicht onsamenhangende maatschappelijke verschijnselen? De historische kritiek, de systematische evaluatie van onze bronnen van informatie, is een aloude discipline die nog steeds de basis vormt om dit soort vragen te beantwoorden.
Professor emeritus aan de UGent Marc Boone schreef een inleiding tot de kritische analyse van allerlei typische bronnen met de klemtoon op officiële documenten, verhalende bronnen en mondelinge ooggetuigenissen. Uit die bronnen en hun onderlinge confrontatie reconstrueren we historische feiten. De volgende stap is dan de zoektocht naar de samenhang tussen die feiten, naar oorzakelijkheid en structuren in de historische ontwikkeling van onze maatschappij.
De historische kritiek is niet alleen voor historici van belang, ze is een onmisbare discipline voor eenieder van ons om in onze complexe maatschappij kritisch met informatie om te gaan. In deze lezing gaat Marc Boone hier dieper op in.