Winterwandeling in de Gavers

Deze informatie is niet meer actueel!
Het natuur- en recreatiedomein 'De Gavers' in Harelbeke is 192 ha groot en recent vingen grote werken aan om het domein met ongeveer 20 hectare uit te breiden. Het Gavermeer zelf is 65 ha groot en ontstond door zandwinning in de jaren 1960 die nodig was voor de aanleg van de nabijgelegen snelweg E17. Daarvoor was het een drassig meersengebied. Het westelijk deel van het Gavermeer is ee...

Wanneer

  • 11 februari ’24 (zo)
    van 08.30 u tot 12.00 u

Waar

naam
Stationsplein Tielt
adres
Stationsplein 8700 Tielt

Info

Het natuur- en recreatiedomein 'De Gavers' in Harelbeke is 192 ha groot en recent vingen grote werken aan om het domein met ongeveer 20 hectare uit te breiden. Het Gavermeer zelf is 65 ha groot en ontstond door zandwinning in de jaren 1960 die nodig was voor de aanleg van de nabijgelegen snelweg E17. Daarvoor was het een drassig meersengebied.

Het westelijk deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat en wordt 's winters een eldorado voor overwinterende vogels en doortrekkers. Veel eenden zoals tafeleend, kuifeend, wintertaling, krakeend, dodaars en smient overwinteren in de Gavers. De laatste jaren overwinteren ook steeds meer roerdompen in het gebied en de waterral laat zich hier dikwijls goed bekijken.  We maken een wandeling van een 6-tal km en hebben natuurlijk ook oog voor de zangvogels en de roofvogels die in de Gavers aanwezig zijn.

Afspraak: om 8.30 uur aan het Stationsplein van Tielt (we carpoolen) of om 9.00 uur op de parking van het provinciaal domein in de Stasegemsesteenweg in Harelebeke. Terug in Tielt om 12.00 uur.

Benodigdheden: warme kleren, verrekijker en telescoop en goede stapschoenen of laarzen.

Deelnameprijs: 3 euro voor NP-leden, 5 euro voor niet-leden.

Inschrijven: voor 5 februari bij dirk.willemyns@detorenvalk.be