Een compostvat of een compostbak in de tuin kan heel zinvol zijn. Wat doe je bv. met bananenschillen of met de resten van kiwi en prei? En wat als je tijdens een warme, vochtige zomer toch te veel grasmaaisel hebt?
Wat in de tuin niet meteen een nuttige bestemming kan krijgen, composteert u best. Voor het eindproduct – de compost – zijn er een heleboel nuttige toepassingen. En vooral: composteren is ongelooflijk boeiend!
Voor de aankoop van een compostvat of -bak kan je voorlopig nog bij het lokaal bestuur terecht tot de voorraad uitgeput is. Na uitputting van de voorraad wordt de verkoop beëindigd, omdat de intercommunales deze producten niet meer prijsgunstig kunnen aanbieden aan de gemeentebesturen door het wegvallen van de OVAM-subsidies.
Niettemin, met de komst van de verplichte GFT-inzameling wordt het composteren meer dan ooit belangrijk. Daarom zal de burger voortaan na de aankoop van een compostrecipiënt op de vrije markt een subsidie van € 20 kunnen aanvragen bij IVIO. Op deze manier zal het composteren blijvend ondersteund worden.
De aparte ophaling van GFT (groente, - fruit, -en tuinafval) wordt in onze regio verplicht vanaf 2026. De intercommunale IVIO zal iedereen in 2025 op de hoogte brengen van de nieuwe ophaalronde. Opgelet: voor bedrijven is de verplichting wel van toepassing sedert 1 januari 2024! Ook bij het organiseren van evenementen is dit een verplichting.
Heb je vragen over composteren? De compostmeesters staan paraat om je meer uitleg te geven. Je kan hen terugvinden in de demoruimte nabij de Warme Tuinen, Karel van Manderstraa in Meulebeke.
Vermijd geurhinder
Thuiscomposteren is en blijft een uiterst milieuvriendelijke manier van afval verwerken. Verkeerd composteren kan echter ook voor geurhinder zorgen. Nochtans kan dit gemakkelijk voorkomen worden. Onaangename geurstoffen zijn (bijna) altijd het gevolg van zuurstoftekort. Zorg voor voldoende verluchting.
- Het (tuin)afval moet zo vers mogelijk zijn.
- Bij verwerking van grotere hoeveelheden fijn materiaal, zoals gras, moet dit opgemengd worden met voldoende structuurmateriaal.
- Zet de compost regelmatig om.
- Leg steviger materiaal onderaan de hoop of het vat, zodat de lucht er ook langs onder door kan.
Voor meer informatie over thuis composteren kan je terecht op www.vlaco.be.