In de rechtspositieregeling van het personeel is voorzien dat je op geregelde tijdstippen wordt geëvalueerd. Het lokaal bestuur heeft ervoor gekozen om de leidinggevenden jaarlijks minstens één gesprek te laten voeren met al hun rechtstreekse medewerkers. Een evaluatie gebeurt om de twee jaar. Voor iemand die al langer in dienst is, valt het evaluatiegesprek meestal samen met het planningsgesprek waarin afspraken gemaakt worden voor een nieuwe periode die van start gaat. Het volgend jaar is er een functioneringsgesprek dat gaat over de stand van zaken en waarin je eventueel bijkomende afspraken maakt.
Het jaar daarna is er terug een evaluatie over de afgelopen twee jaar en opnieuw een planningsgesprek. Tussentijds kunnen er bijkomende functioneringsgesprekken worden gevoerd. Indien er grote functioneringsproblemen zijn en je 'ongunstig' als eindresultaat krijgt van je evaluatie, wordt er een verbetertraject opgestart van zes maanden. Als de evaluatie daarna nog geheel onvoldoende blijft, kan je ontslagen worden wegens beroepsongeschiktheid. De inhoud van deze gesprekken gaan enerzijds over de uit te voeren taken en de doelstellingen die moeten worden behaald en anderzijds over de competenties nodig voor de functie, die verder ontwikkeld kunnen worden. Je hebt als medewerker tijdens het plannings-en functioneringsgesprek ook een inbreng. Je kan mee nadenken over je taken, kwaliteiten, wensen, knelpunten... om zo het functioneren en de werksfeer te verbeteren.
Ben je een nieuwe medewerker, dan krijg je bij de start van je tewerkstelling een planningsgesprek waarin je functiebeschrijving volledig overlopen wordt en er eventueel bijkomende taakafspraken worden gemaakt. Vóór het einde van de proefperiode is er eventueel nog een functioneringsgesprek en tot slot een eindevaluatie van deze proefperiode. Als die gunstig is, dan word je vast benoemd.
Elke medewerker heeft twee leidinggevenden die samen instaan voor deze gesprekken. Meestal voert de eerste evaluator, die je rechtstreekse leidinggevende is, alleen het gesprek maar de inhoud is voorafgaand met de tweede evaluator, dat is het hoofd van je leidinggevende, besproken.