naar top
Gemeente staden

Feestweekend 'Briek 100' - Zaterdag 7 en zondag 8 september

Op 7 september zou de Kanegemse wielerlegende Briek Schotte precies 100 geworden zijn. Naar aanleiding van die speciale verjaardag zetten we hem een volledig weekend in de kijker!

 

EXPO ‘BRIEK INSPIREERT: VROEGER EN NU’

De legendarische Briek Schotte spreekt nog steeds tot de verbeelding. Tijdens zijn professionele wielercarrière was hij een gerespecteerd wielrenner en ook als wielerploegbaas werd opgekeken naar hem. En zelfs nu, zovele jaren later, inspireert Brieks doorzettingskracht nog steeds huidige wielrenners. Ontdek tijdens een kleurrijke expo originele Briek-objecten afkomstig van KOERS, het Museum van de Wielersport, waaronder een legendarische fiets, bekijk enkele unieke Briek-filmpjes afkomstig van verzamelaar Jan Himpe en laat je betoveren door Brieks palmares. Maar er is meer: Tieltenaar Nico Toye stelt zijn shirtverzameling tentoon van huidige streekrenners. Kom de shirts bewonderen van Jelle Wallays, Tim Declercq, Floris De Tier, Pieter Vanspeybrouck, Guillaume Van Keirsbulck, Jo Planckaert en Yves Lampaert.

Zaterdag 7 en zondag 8 september van 10u00 tot 18u00 & zondag 15, 22, 29 september van 14u00 tot 17u00

Oud-gemeentehuis, Kanegem-Dorp

Gratis toegang

 

CARTOON-EXPO WIELERLEGENDEN JEF DE SUTTER

Jef De Sutter uit Koolskamp heeft een passie voor tekenen en wielrennen. Beide passies combineert hij door cartoons te tekenen over wielerlegendes: over Briek Schotte, maar evenzeer over andere renners die tot de verbeelding spreken. Kom deze wielercartoons bewonderen!

Zaterdag 7 en zondag 8 september van 10u00 tot 18u00 & zondag 15, 22, 29 september van 14u00 tot 17u00

Sint-Bavokerk, Kanegem-Dorp

Gratis toegang

 

RETRO WIELERBEURS

Wie op zoek is naar originele retro-attributen kan terecht in de Europahal tijdens de retro wielerbeurs. Deze wielerbeurs maakt deel uit van de Flandria-Team retroruilbeurs die op hetzelfde moment plaatsvindt.

Zaterdag 7 september van 9u00 tot 16u00

Europahal, Gen. Maczekplein 5, Tielt

Meer info: Pieter Roelens - T 051 48 03 29

 

HULDEMOMENT BRIEK SCHOTTE

Op zondag vindt het officiële huldemoment voor Briek Schotte plaats. Om 11u00 zal het stadsbestuur samen met een ruim entourage Briek eren. Gewezen sportjournalist Robert Janssens geeft tekst en uitleg bij het leven en de carrière van IJzeren Briek. Een uitgelezen kans om meteen ook de expo’s te bezoeken. ‘Het akoestisch ei’, een sfeervol muziekgroepje, zorgt voor de muzikale begeleiding. Iedereen hartelijk welkom!

  • Verwelkoming en toelichting bij het programma ‘Briek 100’ door mevrouw Hedwig Verdoodt, schepen van sport en toerisme Stad Tielt
  • Toelichting rond de persoon en de carrière van Briek Schotte door de heer Robert Janssens, gewezen sportjournalist
  • Bloemenhulde (standbeeld IJzeren Briek)

Zondag 8 september om 11u00

Kanegem-Dorp

 

UNIEK AANBOD: MINIATUURRENNERTJE BRIEK SCHOTTE

Je kent ze wel: de metalen rennertjes die bekend werden door de uitzendingen van Vive le Vélo. Speciaal voor de 100ste verjaardag van Briek maakt Cyclistes Leon uit Ruiselede een Briek-miniatuurrennertje. Het miniatuurtje is gemaakt in zamak (een legering van zink, aluminium, magnesium en koper) en is ijzersterk, net als Briek zelf. En er komt een Tielts tintje aan te pas: Briek is immers getooid in een regenboogtrui met de vermelding TITAN (Tielts merk) op de rug. Bovendien is het de Kanegemse Katrien Vlaeminck die eigenhandig elk miniatuurtje schildert.

Dit collector’s item, manueel gemaakt en in een unieke geschenkverpakking gestoken, kan tot en met 30 september besteld worden via het Stadspunt Tielt en door een bedrag van 20 euro te storten op het rekeningnummer van Cyclistes Leon BE45 0016 4595 3489. Afhalen via het Stadspunt. 

www.miniatuurrenners.be

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 03 september 2019