naar top
Gemeente staden

Week van de Duurzame Gemeente - 18 tot 25 september

Van 18 tot 25 september organiseert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voor de tweede keer de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Ook Stad Tielt doet opnieuw mee!

 

Op 25 september viert de wereld de vierde verjaardag alweer van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die 17 doelstellingen - ook wel Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd - bieden een kader om tegen 2030 tot een duurzamere wereld te komen. 

De 193 landen van de Verenigde Naties keurden in 2015 de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen – die elk hun eigen icoontje meekregen - goed. Die doelstellingen moeten onze maatschappij in de richting stuwen van een wereld die er zowel economisch (‘prosperity’), sociaal (‘people’) als ecologisch (‘planet’) op vooruitgaat, en dat in een vredevolle omgeving (‘peace’) met aandacht voor samenwerking (‘partnership’). Dat zijn dan ook meteen de 5 pijlers van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

 

OVER DE CAMPAGNE

Meer dan 90 Vlaamse steden en gemeenten doen van 18 tot 25 september mee aan de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Zij engageren zich om

  • de 17 SDG’s verder bekend te maken
  • de SDG-vlag uit te hangen
  • een duurzaam lokaal beleid te voeren
  • lokale ‘duurzame helden’ in de kijker te zetten

De lokale ‘duurzame helden’ zijn burgers, organisaties, verenigingen, bedrijven of andere groepen die in hun dagelijkse bezigheden reeds bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Hun taak bestaat erin om duurzame initiatieven onder de aandacht te brengen en zo anderen te stimuleren om zich ook in te zetten voor een duurzamere wereld.

 

IN DE KIJKER: SDG 13 ‘KLIMAATACTIE’

De klimaatverandering treft elk land en elk continent. Er zijn dringend meer maatregelen nodig om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te bestrijden. Er is echter nog veel discussie over hoe de problematiek het best wordt aangepakt.

Wil je zelf aan de slag gaan met dit thema? Neem dan zeker een kijkje op www.lne.be/wat-kan-je-zelf-doen-voor-het-klimaat.

 

MONDIAAL CAFÉ 

‘Klimaat’ is een thema waar de Tieltse Mondiale Raad en Oxfam Wereldwinkel sterk op inzetten via verschillende initiatieven. Het geplande Mondiaal Café dit voorjaar werd in extremis afgelast, maar is nu gepland tijdens de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Op woensdag 18 september is MO-journaliste Tine Hens te gast in het Mondiaal Café rond het klimaat. Zij verdiepte zich al langer in de klimaatproblematiek en zal ons de nodige toelichting geven bij wat er op verschillende vlakken dient te gebeuren: energie, mobiliteit, voedselproductie, wonen, bedrijven…

Het Mondiaal Café vindt plaats in Woonzorgcentrum Deken Darras, Schependomstraat 4 en start om 19u30. De toegang is gratis. Graag vooraf inschrijven bij de Mondiale Raad (via duurzaamheid@tielt.be of T 051 42 81 49) of bij Oxfam Wereldwinkel (owwtielt@oww-tielt.be of T 051 40 41 03). Voor deze activiteit is er een samenwerking met Elecosy, de Gezinsbond, Natuurpunt De Torenvalk, Tannekes Tuin, Velt en WOP!.

Een aanrader voor wie zich graag verder informeert omtrent het klimaatthema!

 

MEER INFO

Omtrent de campagne: www.duurzamegemeente.be

Omtrent de SDG’s: www.sdgs.be  

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 03 september 2019
Week van de Duurzame Gemeente

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Duurzaamheid

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 49
F
051 40 51 89
Nieuwsoverzicht