naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Week van de Fair Trade - 2 tot 12 oktober

Van 2 tot 12 oktober vindt de Week van de Fair Trade plaats, een jaarlijkse campagne waarbij eerlijke handel centraal staat. Ook in Tielt is er in die periode extra aandacht voor Fair Trade.

 

HOE WERKT FAIR TRADE?

Fair Trade geeft achtergestelde kleine producenten en boeren, voornamelijk uit het Zuiden, een leefbaar inkomen. Zo krijgen zij de kans op een menswaardig bestaan voor zichzelf, voor hun familie en voor hun gemeenschap. De producent ontvangt een faire prijs voor zijn product. Bij het maken van fairtradeproducten wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden zoals de leefsituatie van de vrouwen ter plaatse. Bovendien ontvangen de producenten een extra sociale premie voor verbetering van de gemeenschappelijke voorzieningen zoals water, gezondheidszorg en onderwijs.

 

BEWUSTMAKING EN ACTIE ROND CHOCOLADE

Als consument heb jij de macht om de levensomstandigheden van deze kleine producenten te verbeteren. Eén van de thema’s die dit jaar in de kijker staat, is chocolade.

Chocolade is een miljarden business. Toch leven cacaoboeren in extreme armoede. Ze verdienen slechts één derde van wat nodig is voor een leefbaar inkomen (Cacaobarometer 2018). Om de kloof tot aan een leefbaar inkomen te dichten, is er nu een extra premie voorzien (bovenop de fairtradepremie) voor de cacaocoöperatie van kleine cacaoboeren in Ivoorkust. Er is eveneens sprake van toenemende kinderarbeid en massale ontbossing bij de grootschalige plantages. Het is dan ook hoog tijd dat de regels aangepast worden om tot een faire cacaosector te komen.

Daarom wordt een postkaartcampagne gevoerd. Stuur samen met duizenden andere bezorgde consumenten een boodschap naar de sleutelpersonen in de Belgische chocoladesector en herinner hen aan hun machtspositie en de gemaakte afspraken binnen het Beyond Chocolate partnership. Dat initiatief wil tegen 2030 alle in Belgische chocolade verwerkte cacao van boeren die een leefbaar inkomen verdienen laten komen. De postkaarten zijn onder andere in Oxfam Wereldwinkel Tielt te krijgen.

 

SCHOLENACTIE ‘BITE TO FIGHT’

Tijdens de Week van de Fair Trade kan jouw school opkomen voor een eerlijke, duurzame cacaosector. Zet jouw tanden mee in eerlijke chocolade! Op https://www.oxfamwereldwinkels.be/oxfam-op-school/scholenactie/ kan je als school je actie registreren.

 

ACTIVITEITEN

Op www.weekvandefairtrade.be vind je een overzicht van de activiteiten in ons land. Ook in Tielt vestigen verschillende zaken en winkels de aandacht op de fairtradeproducten tijdens deze Week van de Fair Trade. Je vindt onder meer een ruim gamma producten met het fairtradelogo in de Tieltse warenhuizen. Oxfam Wereldwinkel Tielt organiseert op 12 oktober een Wereldwinkeldag, de traditionele afsluiter van de Week van de Fair Trade, waarbij fairtradechocolade in de kijker wordt gezet met de campagne ‘Bite to Fight’. Meer info kan je vinden op www.oww.be.

Op 8 oktober organiseert het lokaal bestuur een eerlijk ontbijt voor haar personeelsleden. In Tielt is er bovendien een werkgroep ‘duurzame gemeente’ actief (werkgroep van de Stedelijke Mondiale Raad), die ook werkt rond het thema fair trade.

 

MEER INFO

> Fairtradegemeente:

www.fairtradegemeenten.be en www.fairometer.be

> Fairtradeproducten zoeken:

www.fairtradebelgium.be/nl/fairtrade-producten

> De folder met Tieltse verkooppunten vind je hier.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 25 september 2019
fair trade

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Duurzaamheid

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 49
F
051 40 51 89
Nieuwsoverzicht