naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Samen veeeerkrachtig - 1 tot 10 oktober

Om het belang van geestelijke gezondheid te benadrukken, vindt in Vlaanderen van 1 tot 10 oktober een tiendaagse van de geestelijke gezondheid plaats. Ook de Stad Tielt besteedt er aandacht aan.

 

Nog te weinig staan we erbij stil dat ons meest complexe orgaan in ons hoofd zit: onze hersenen. Het zijn onze hersenen die bepalen wie we zijn en wat we doen. Als het daar wat moeilijker gaat, is de behandeling vaak lang en complex, en heerst er ook een huizenhoog taboe om erover te praten. Zelfmoordgedachten, stemmen in het hoofd of paranoïde gevoelens, daar durven we vaak, zelfs met onze dichtste familie, niet over te spreken.

 

TIENDAAGSE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEID

Om het belang van geestelijke gezondheid te benadrukken, vindt van 1 tot 10 oktober de tiendaagse van de geestelijke gezondheid plaats. Onder de noemer ‘Samen veeeerkrachtig’ staat dit jaar mentale veerkracht centraal. Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te voelen, ondanks een tegenslag of een dipje, en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Wist je dat je veerkracht kan trainen? Door bijvoorbeeld te praten met anderen, voldoende te bewegen of nieuwe dingen uit te proberen.BIBLIOTHEEK

De bib ging op zoek naar nog meer tips en info en bracht alles samen in een boeiende infostand. Je kan er ook kennismaken met De Bovenkamer, een audio-installatie die je laat binnenkijken in de bovenkamers van vier ex-patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg. Elke bovenkamer vertelt iets meer over hun persoonlijke zoektocht naar geluk en brengt beelden die ze projecteren in hun bovenkamer auditief tot leven.

Op een erg moeilijk moment in hun leven kregen vier mensen de vraag “Wat maakt jou gelukkig?” voorgeschoteld. Benieuwd naar hun antwoord? Kom dan tussen 1 en 10 oktober naar de bib en duik even in de infostand en luister naar de audiogetuigenissen. Hiermee wil de bib heel graag het taboe dat rust op problemen met de geestelijke gezondheid de kop indrukken. En de veerkracht van ons allen wat vergroten!

 > In het Stadsmagazine editie oktober  lees je de getuigenis van de Tieltse Charlotte, één van de vier personen die meewerkte aan de audiogetuigenissen.

Heb je zelf nood aan een luisterend oor of advies?

 


SOEP MET BABBELTJES

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid toert een soepmobiel rond in het Tieltse. Tijdens het soep drinken kan je het hebben over de kleine of grote zaken waarmee je bezig bent: de (klein-)kinderen, het weer, het nieuws … Breng gerust je buren mee. Je leest er meer over (data en locaties) via deze link.

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 27 september 2019