naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nacht van de Duisternis - Zaterdag 12 oktober

Op zaterdag 12 oktober zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde de impact van lichthinder opnieuw in de kijker tijdens de Nacht van de Duisternis.

Naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis wordt iedereen in Vlaanderen opgeroepen om lichthinder aan te pakken. Zowel de gemeenten, de bevolking, de handelaars en de industrie worden opgeroepen om er werk van te maken en ervoor te zorgen dat de lichtvervuiling ten gevolge van klemtoon-, reclame-, tuin- en openbare verlichting zo laag mogelijk wordt gehouden.

In Vlaanderen is het door de toenemende verlichting bijna nergens meer echt donker. Overmatig kunstlicht is niet alleen nutteloos en een grote energieverspilling, maar kan ook je gezondheid aantasten en ontregelt de natuur. Bovendien is duisternis een basiskwaliteit die we niet mogen laten verloren gaan.

 

Tips om lichthinder te beperken

Hieronder geven we alvast een aantal tips mee, waarmee je zelf aan de slag kan om lichthinder tegen te gaan.

Een slimme opstelling

  • Denk goed na over de opstelling van lichtbronnen. Het is beter enkele minder sterke lichtpunten te plaatsen in plaats van één krachtige lamp die verblindt en veel licht verstrooit.
  • Verlicht van boven naar beneden.
  • Plaats verlichting zo dicht mogelijk bij wat verlicht moet worden. Gevelverlichting plaats je dan ook best op de gevel of onder de kroonlijst.
  • Zorg voor een gerichte aanstraling. Dit geeft ook een mooier beeld dan alles in het licht te laten baden.

Een gezonde lamp in een gezond toestel

  • Hou het vermogen van de lamp zo laag mogelijk.
  • Kies voor een verlichtingstoestel met een goede afscherming zodat er weinig lichtstralen naar boven en in de horizontale richting ontsnappen.
  • Er bestaat ook tuinverlichting die op zonne-energie werkt. Dergelijke verlichting is energiebesparend, gemakkelijk te installeren en veilig voor kinderen.
  • De verlichting van de oprit kan ook perfect vervangen worden door reflectoren.

Een goede timing

  • Voorkom overbodige verlichting door gebruik te maken van bewegingsmelders. Zo brandt het licht alleen wanneer het nodig is. Ongewenste bezoekers worden beter afgeschrikt als de verlichting plotseling aangeschakeld wordt.

 

Stad Tielt dooft monumentverlichting

Naar aanleiding van de Nacht van de Duisternis zal er gedurende het weekend van 12 en 13 oktober monumentverlichting gedoofd worden op een aantal locaties in Tielt en deelgemeenten. Dit gebeurt in samenwerking met Fluvius.

 

Meer info over lichthinder?

www.nachtvandeduisternis.be en www.lichthinder.be

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 08 oktober 2019
nacht van de duisternis

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Duurzaamheid

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 49
F
051 40 51 89
Nieuwsoverzicht