naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Winterweer? Blijven bewegen is de boodschap!

Tijdens de winterperiode grijpen we al te graag en al te vaak naar het excuus dat het te koud en te nat is om naar buiten te gaan voor wat beweging. Niet dus. Met een goede voorbereiding en wat extra tips kom je immers al een heel eind.

KLEDIJ EN VEILIGHEID

De juiste kleding is uiteraard een belangrijke factor: draag warme kleren maar ook weer niet té veel of té warm, anders ga je zweten. Net iets te koud vertrekken is meestal de beste optie, omdat je het tijdens het fietsen of wandelen zelf dan al snel aangenaam warm krijgt. Je hoeft je trouwens niet noodzakelijk ‘dikker’ te gaan kleden: aansluitend thermisch ondergoed onder je gewone kledij of werken met laagjes is doorgaans voldoende.

Cruciaal is ook dat je zorgt voor voldoende zichtbaarheid: vermijd donkere kledij en voorzie minimaal een fluohesje. Reflecterende kleding, een lampje (vast of knipperend) of extra reflectoren zijn aangewezen. Vooral reflecterende enkel- of kniebandjes hebben hun nut al bewezen, omwille van de beweging. Als wandelaar of fietser mag je je zichtbaarheid immers nooit overschatten.

FIETSTIPS BIJ WINTERWEER

Sneeuwt het? Verse sneeuw vormt voor fietsers geen enkel probleem; bevroren sneeuw mogelijk dan weer wel. Met je achterrem kan je testen hoe glad de baan erbij ligt; let er op sneeuwdagen zeker op om je voorrem niet te gebruiken.

Voor extra grip op de weg kan je wat lucht uit je banden laten lopen: een goede 2 bar in plaats van de normale 4 bar. Let wel: daardoor krijg je weliswaar meer grip maar moet je wel wat harder trappen. Niet erg: extra beweging en inspanning alweer.

Qua fietshouding: stuur met je volledige lichaam - vanuit je heupen - een bocht in. En plaats je gewicht naar achter op de fiets. Probeer ook zoveel als mogelijk in rechte lijn te fietsen.

Fiets je elektrisch? Dan gelden bovenstaande tips evengoed maar heb je wel een extra troef: een elektrische fiets is zwaarder en dus stabieler bij sneeuwweer dan een gewone fiets. Toch maar uitkijken, want de aandrijving kan je verrassen bij de start of in een bocht. Ook goed om weten is dat op koude dagen je batterij minder lang mee gaat. Die wat vaker opladen is dan ook aangewezen.

BEWEEGTIP

Voor wie het nieuwe jaar sportief wil inzetten, biedt het mountainbikeparcours in de Stokerijstraat perspectieven. Wie  het nieuwe jaar wil inwandelen, kan terecht aan het Stadspunt voor diverse wandelroutes.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 17 december 2019