naar top
Gemeente staden

Tips voor een duurzame zomer in Tielt

Een duurzame vakantie in eigen regio? We geven je graag wat kleine tips mee die een groot verschil kunnen maken.

AFVAL

 • We moeten niet ver gaan om te genieten van echte natuurparels. Maar natuur kan enkel mooi zijn als die ook proper is. Ga je de hort op voor een wandeling of fietstocht? Laat dan zeker geen afval achter! Gebruik de vuilnisbakken of neem je afval mee naar huis.
 • We vertoeven in de zomer vaker buitenshuis en zijn ook meer in beweging. Denk zeker eens na over een herbruikbare drinkfles om mee te nemen tijdens je uitstapjes! In diverse handelszaken zijn tal van modellen te koop, van de oeroude degelijke herbruikbare drinkfles tot de meest hippe modelletjes!

 

WATER

 • Verfrissing nodig op het einde van een warme zomerdag? Een douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Om een bad te laten vollopen heb je zo’n 100 tot 150 liter drinkwater nodig. Een hoeveelheid waarmee je drie keer kan douchen en met zuinige sproeikoppen zelfs vijf keer.
 • Draai de kraan dicht terwijl je jouw handen wast, zo kan je heel wat kostbaar water sparen dat anders compleet nutteloos wordt weggespoeld.
 • Gooi te veel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kan het bijhouden en nog voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld om de planten water te geven. Dit kan ook interessant zijn als je veel koud water moet laten lopen voor het warm water er is.

 

ENERGIE

 • Tijdens een warme zomer duiken we maar al te graag eens in de koelkast of diepvriezer op zoek naar een verfrissend drankje of hapje. Open de deur ervan echter zo kort mogelijk. Zo gaat er minder energie verloren.
 • Te warm? Overweeg zeker om zonwering te plaatsen. Zolang het buiten warmer is dan binnen, houd je best rolluiken, ramen en gordijnen dicht. Zet alles zoveel mogelijk open als het afkoelt.

 

DUURZAME VOEDING

 • Inspiratie nodig voor een lekkere, gezonde, zomerse maaltijd? Kies bewust voor seizoensgroenten en -fruit en probeer de voedselkilometers te beperken. Elke zaterdagnamiddag kan je alvast terecht op de boerenmarkt in de Tramstraat. Lokale producenten bieden er enkel eigen geteelde voedingswaren aan. Op www.lekkervanbijons.be en www.velt.nu vind je heel wat tips, recepten en ook een groente- en fruitkalender.

 MOBILITEIT & ACTIVITEITEN

 • Een vakantie in eigen regio hoeft zeker niet saai te zijn. In Tielt zorgen we voor een fijne zomer! Hou het middenkatern van het stadsmagazine editie juli bij voor lokale tips en tricks voor een spetterende vakantie of check www.visittielt.be! Door minder het vliegtuig of de auto te gebruiken, doe je bovendien een inspanning voor een beter klimaat.
 • Ook in Tielt wordt er door de coronacrisis veel meer gefietst en gewandeld. Blijf dat vooral doen! Het is goed voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Ook voor fiets- en wandeltips verwijzen we naar het middenkatern van het recente stadsmagazine en naar www.visittielt.be.
 • Koop lokaal en beperk je kilometers om boodschappen te doen. Breng een bezoekje aan onze donderdagmarkt of zaterdagse boerenmarkt, steun de kleinhandel en de lokale horeca. Zo draag je je steentje bij aan een betere wereld.
Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 14 juli 2020
Duurzame zomer water

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Duurzaamheid

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 49
F
051 40 51 89
Nieuwsoverzicht