naar top
Gemeente staden

#laatzeliggen

We hebben net de warmste maar ook de droogste zomer achter de rug. De herfst is begonnen en de blaadjes vallen al volop van de bomen, vroeger dan anders. De droogte spaart onze tuinen, parken en bedrijfsterreinen niet. Een goede remedie hiertegen: laat de blaadjes liggen!

Tuinarchitect Louis De Jaeger (26) van Commensalist roept iedereen massaal op om de blaadjes zoveel mogelijk te laten liggen. Het is de enige manier om je tuin te redden en je te bewapenen voor de zomer van volgend jaar. "Bomen halen voedingsstoffen uit de bodem, halen CO2 uit de lucht en droppen die in onze tuin. We krijgen gratis mest en humus. Als we in de herfst de blaadjes laten liggen, hebben we tegen de zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden" vertelt De Jaeger.

De aarde kan je vergelijken met een naaktstrand: laat je de zonnebaders liggen voor enkele dagen zonder water, dan verschrompelen ze. Geef je ze wat schaduw, dan drogen ze minder snel uit. Hetzelfde geldt voor blote aarde: te lang in de zon en ze droogt volledig uit. Een bladerdek is als een parasol om de aarde te beschermen tegen de uitdrogende zon, in de winter dient het als een beschermdeken. Een gezonde tuin start met een goede bodem, het is dus belangrijk om die te beschermen: met blaadjes.

Blaadjes maken je gazon niet kapot, teveel blaadjes wel. Hark ze oftewel weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Er over rijden met de grasmachine is ook een optie, zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Een bladblazer is niet nodig, die maakt teveel geluid en verstoort de beestjes. Blaadjes zijn ideale voeding voor bodemdiertjes die voor een gezonde bodem zorgen, haal je ze weg, dan sterven ze uit.

"Met deze campagne willen we vooral het gezond verstand aanspreken, om de natuurlijke cyclus terug te herstellen. In deze tijden is het not done en eigenlijk zinloos om met vervuilende bladblazers bladeren in zakken te blazen, die met de wagen naar het containerpark te brengen, om dan op de terugweg mest of compost te kopen" zegt Louis. Hij voegt er nog aan toe dat je blaadjes wel best van verharding veegt om gladde toestanden te voorkomen. Ook doe je er goed aan om deze herfst nog bomen te planten, we zullen hoe langer hoe meer schaduw nodig hebben.

Meer info via de facebookpagina van de campagne #laatzeliggen.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 23 september 2020
#laatzeliggen

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Milieu

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 50
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht