naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vlaams Rampenfonds bevoegd voor erkenning weersverschijnselen

Het onderscheid tussen algemene- en landbouwrampen bestaat niet langer. Alle schade wordt voortaan behandeld door het Vlaams Rampenfonds.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2020 tot uitvoering van het decreet van 5 april 2019 omtrent de tegemoetkoming in schade aangericht door rampen in het Vlaamse Gewest is op 9 november 2020 bekend gemaakt in het Belgische Staatsblad.

Zie ook deze link.

Het onderscheid tussen algemene- en landbouwrampen wordt daardoor niet langer gemaakt. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden wordt gegroepeerd als RAMP en behandeld door het Vlaams Rampenfonds.

De volgende wijzigingen zijn hierbij van belang :

  • Het Vlaams Rampenfonds is sinds 1 januari 2020 bevoegd voor de erkenning en de eventuele vergoeding van alle weersverschijnselen, vermeld in de artikelen 4 tot en met 15 van het besluit.
  • Vanaf heden is het niet langer het stads- of gemeentebestuur, maar de schadelijders zelf, die binnen zestig dagen na het schadelijk weersverschijnsel een aanvraag tot erkenning moeten indienen als ramp bij het Vlaams Rampenfonds. De aanvraag wordt bij voorkeur ingediend via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds: https://rampenfonds.vlaanderen.be/.
  • Voor schade geleden door een uitzonderlijk weersverschijnsel dat zich voordeed tussen 1 januari en 9 november 2020 kan - bij wijze van overgangsmaatregel - een aanvraag tot erkenning worden ingediend tot en met 8 januari 2021. De meldingen die het Vlaams Rampenfonds voor deze weersverschijnselen al ontving, worden meegenomen in het onderzoek naar de eventuele erkenning ervan.

Voor meer info kan u terecht op de website van het Vlaams Rampenfonds

https://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds of op rampenfonds@vlaanderen.be

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 23 november 2020
droogte

Openingsuren & contact

Bestuursadministratie - Secretariaat

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 20
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht