naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gecombineerde waterbuffers op landbouwbedrijven

De Provincie West-Vlaanderen is op zoek naar landbouwers en private partners die via een publiek-private samenwerking willen investeren in een bufferbekken nabij hun percelen.

Tot 15 december is het opnieuw mogelijk voor kandidaten om in te tekenen op een publiek-private samenwerking met gecombineerde waterbuffers. De Provincie West-Vlaanderen wil zo investeren in bufferbekkens op privéterreinen van landbouwers. De waterbuffer beschermt de gemeenschap tegen wateroverlast én stelt water ter beschikking van de landbouwer in droge periodes. 

De Provincie West-Vlaanderen is op zoek naar landbouwers en private partners die via een publiek-private samenwerking willen investeren in een bufferbekken nabij hun percelen. Dat bufferbekken combineert een waterbufferfunctie en een waterspaarfunctie. Het water in het spaargedeelte is beschikbaar voor irrigatie, wat vooral in droge periodes waardevol is. Dankzij de verbinding met de waterloop wordt het spaarvolume aangevuld tijdens hoge waterstand en bij hevig onweer. De waterbuffer beschermt de gemeenschap tegen wateroverlast.

Investering met steun van de Provincie

Landbouwers die intekenen op de oproep kunnen rekenen op ondersteuning vanuit het provinciebestuur. Zo neemt de Provincie West-Vlaanderen een deel van de financiering op zich. Bovendien is er voldoende begeleiding in de realisatie van het bufferbekken. Het technisch ontwerp komt tot stand in onderling overleg. Medewerkers van de Provincie maken het aanvraagdossier en de omgevingsvergunning op. 

De landbouwer is verantwoordelijk voor het spaargedeelte van de waterput. Hij  staat in voor dat deel van de graafwerken. Daarnaast tracht hij percelen te voorzien voor grondafzet en zorgt hij voor oppompmogelijkheden.

Dossier indienen kan tot 15 december

Landbouwers met percelen aan een waterloop van tweede categorie komen mogelijks in aanmerking. Tot 15 december 2020 kunnen geïnteresseerde landbouwbedrijven zich kandidaat stellen via een online invulformulier

Meer info

Meer informatie over de voorwaarden en het project zijn te vinden op http://www.inagro.be/waterputten of op de website van de Provincie West-Vlaanderen. Wie vragen heeft, kan contact opnemen met Dries Mergaert, watermakelaar bij Inagro, via dries.mergaert@inagro.be of T 051 14 03 62.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 04 december 2020
Bufferhoofd

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Stedenbouw

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 40
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht