naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Collectieve inzameling medisch afval landbouwers

Tielt is een van de 8 collectieve inzamelpunten in West-Vlaanderen voor medisch afval van de veehouderij. Het project is alvast succesvol.

In de veehouderij voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties en nabehandelingen. Het afval van die handelingen is medisch afval. Veehouders moeten het op een oordeelkundige manier afvoeren. Individuele ophaling door een erkende afvalbeheerder is duur. Daarom startten de Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro in juni 2019 het proefproject 'Inzameling medisch afval'. Dankzij een collectieve inzameling kunnen ze de kost voor de veehouder ruim halveren. Het project wordt nu verder uitgebreid en dekt voortaan de volledige provincie. Ook in Tielt is er een collectief inzamelpunt, naast inzamelpunten in Torhout, Roeselare, Jabbeke, Veurne, Kortrijk, Ieper en Diksmuide.


Eenvoudige en correcte inzameling

De inzameling van het afval vergt weinig inspanningen van de veehouder. Via eenmalig te gebruiken kunststofcontainers van 50 liter met een maximumgewicht van 15 kg wordt het medisch afval op het bedrijf verzameld. Twee keer per jaar kan de veehouder een volle container binnenbrengen in een lokaal verzamelpunt en een lege container meenemen. Na inlevering van volle recipiënten ontvangt de veehouder zijn verwerkingscertificaat. Dat is belangrijk bij eventuele controle op het bedrijf.

Voor de eerste container betaalt de veehouder € 31 en vanaf de tweede € 21. Enkel voor de eerste container wordt een collectieve ophaalkost van € 10 aangerekend. Om naalden en castreermesjes te verzamelen kan de veehouder naaldcontainers aanschaffen. Naaldcontainers van 1 en 2 liter kosten respectievelijk € 1,15 en € 1,35.


Eerste resultaten veelbelovend

Het proefproject kende een vlotte start. In de regio Tielt nemen al 65 veehouders deel. Sindsdien brachten ze samen al meer dan 1.150 kg medisch afval binnen. Ook in regio Westhoek was de interesse bij de opstart groot. Meer dan 75 veehouders schreven zich in juli 2020 in en leverden op 10 december de eerste vaten medisch afval in.

Foto © Inagro

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 december 2020
Medisch afval veehouderij

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Milieu

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 50
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht