naar top
Gemeente staden

Maai Mei Niet

Tielt neemt deel aan de actie ‘Maai Mei Niet’. Onze groenzones worden van 1 tot en met 31 mei aangepast gemaaid om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven.

Help de natuur ... door niets te doen

De tuinen in Vlaanderen zijn goed voor minstens 10 procent van de totale Vlaamse oppervlakte. Dat is even veel als er bos is in Vlaanderen. Wist je dat jouw tuin ook een stukje natuur kan zijn en een cruciale bijdrage kan leveren in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis?

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte geven om te groeien, het zijn oplossingen voor nijpende problemen zoals de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.

Ook ons gras anders gaan maaien kan een grote rol spelen. Het klassieke, strakke gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel. Laat daarom (een deel van) je gazon wat langer worden, en maai het slechts om de drie tot vier weken. Het zal een vrijhaven worden voor vlinders en bijen. Langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte. Water verdampt immers sneller uit de bodem wanneer gras te kort gemaaid is.

Doe mee aan de actie!

  1. Registreer je via www.maaimeiniet.be en maai de hele maand mei (een stuk van) je gazon niet of minder.
  2. In het bloementelweekend van 29 en 30 mei tel je in 1 m² lang gras het aantal bloemen.
  3. Geef je resultaat door via www.maaimeiniet.be en ontdek jouw persoonlijke nectarscore.

Extensief maaibeheer in Tielt

De stedelijke groendienst is reeds langer bezig met extensief maaibeheer. Dit werd mondjesmaat ingevoerd om de biodiversiteit in onze stad te verhogen.

In onze groenzones worden van 1 tot en met 31 mei in golvende vormen of in rechte lijnen wandelpaden gemaaid waardoor op de rest van de perceeltjes de wilde bloemen in volle bloei kunnen komen. Deze wilde bloemen voorzien in een waaier aan voedsel voor bijen en andere bestuivers. Uiteraard zullen we de sportvelden en de wandelpaden op de begraafplaatsen wel volledig blijven maaien.

'Maai Mei Niet' is een project van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 april 2021
maai mei niet

Openingsuren & contact

Openbaar Domein - Uitvoering

adres
Meulebeeksesteenweg 2D8700Tielt
Tel.
051 42 81 52

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht