naar top
Gemeente staden

Herdenking vliegtuigramp Aarsele

Zaterdag 2 oktober is het precies 50 jaar geleden dat een passagiersvliegtuig van British European Airways neerstortte op een weide langs de Deinsesteenweg in Aarsele. Het stadsbestuur en een lokale werkgroep stelden een uitgebreid herdenkingsprogramma samen.

OFFICIËLE HERDENKING

Stiltemoment

Op zaterdag 2 oktober wordt onder begeleiding van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele een optocht gehouden vanuit de brandweerkazerne in de Molenweg naar de begraafplaats. Daar wordt ter ere van 63 slachtoffers een stiltemoment gehouden.

Monument

Aansluitend onthult de burgemeester naast de Sint-Martinuskerk een nieuw herdenkingsmonument ‘De Vallende Vlieger’, gemaakt door Aarselenaar Boudewijn Callewaert. Het symbolische kunstwerk verwijst naar de staart van het vliegtuig.

Tentoonstelling

Een tentoonstelling vertelt het verhaal van al wie betrokken was bij de ramp. Heel wat lokale Aarselenaren getuigen hoe een plotse vuurbal die zaterdagmiddag een onwaarschijnlijk verhaal op gang bracht. Op basis van internationale archieven kom je ook meer te weten over de 63 buitenlandse slachtoffers van de ramp. De vele hulp- en bergingsdiensten, betrokken bij de afwikkeling van de ramp, komen eveneens aan bod. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wordt verteld op basis van het recent openbaar onderzoeksdossier van de technische experten. Ten slotte is er aandacht voor de nabestaanden en de latere herdenkingen. Naast film- en fotomateriaal uit diverse archieven en collecties, kan je in de expo ook allerhande voorwerpen en herdenkingsalbums van particulieren bekijken.

Deze erfgoedexpo opent op zaterdag 2 oktober voor genodigden in de polyvalente zaal van het Oud Gemeentehuis van Aarsele. Daar kan iedereen de expo bezoeken vanaf zondag 3 tot woensdag 13 oktober, elke dag van 14u00 tot 17u00. De tentoonstelling verhuist nadien naar de polyvalente zaal van de Bibliotheek Tielt (Lakenmarkt), waar je ze tijdens de openingsuren kan bezoeken van 20 oktober tot en met 13 november. In het weekend van de kerstmarkt (11 en 12 december) zal de expo opgesteld worden in het Tieltse stadhuis.

VIERING 

Tijdens een viering op zondag 3 oktober om 10u30 wordt stilgestaan bij de slachtoffers. Aansluitend kan iedereen ook de tentoonstelling bezoeken in het Oud Gemeentehuis.

HERDENKINGSZOEKTOCHT

Nog tot en met 17 oktober loopt een herdenkingszoektocht, samengesteld door het herdenkingscomité. Die brengt je van de Aarseelse Sint-Martinuskerk naar de rampplek van toen. Alle vragen behandelen het thema ‘vliegen’. Gratis deelnameformulieren via visittielt.be, of bij het Stadspunt, het Stadsarchief, de Bibliotheek, apotheek Guido Vandaele (Aarsele), krantenwinkel Rik Flamand (Aarsele) en krantenwinkel Ria De Boever (Kanegem).

ARTIKEL

In het recentste nummer van het tijdschrift van de Heemkundige Kring De Roede van Tielt verscheen een artikel dat uitgebreid het verhaal van de ramp uit de doeken doet.

LEZING

Op dinsdagavond 12 oktober om 20u00 organiseert de afdeling van het Davidsfonds Aarsele-Kanegem een lezing over de vliegtuigramp en het technisch onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 september 2021
vliegtuigramp Aarsele

Openingsuren & contact

Bestuursadministratie - Archief

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 76
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht