naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep: ophokplicht vanaf 15 november

Vanaf maandag 15 november geldt in heel het land een ophokplicht voor pluimvee.

Periode van verhoogd risico

Vanaf 15 november gaat een periode van verhoogd risico voor vogelgriep in op het hele grondgebied. Volgende preventieve maatregelen tegen het vogelgriepvirus worden daardoor van kracht:

  • Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).
  • Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet in contact komen met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de maatregelen strikt toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels.
Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Meer info vind je in bijgaande pdf.

Meld dode vogels aan het FAVV

Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het aan het FAVV via het gratis nummer 0800 99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht, op deze manier help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen en bescherm je je eigen pluimvee.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 15 november 2021