naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Tielt zegt NEEN tegen geweld op vrouwen

Vanaf 25 november tot 10 december kleurt de Hallentoren 's avonds oranje in het kader van ‘Zonta Says No to Violence Against Women’, een bewustwordingscampagne van Zonta International om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes, veraf en dichtbij.

De start- en einddatum van deze 16-daagse campagne, waarbij wereldwijd gebouwen en monumenten oranje oplichten, zijn niet toevallig gekozen. De kick-off wordt gegeven op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. De campagne eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.

Wereldwijd probleem

Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest algemene schendingen van de mensenrechten en een wereldwijd probleem. Het kent geen nationale of culturele barrières en treft miljoenen vrouwen en meisjes in vredestijd en in conflicten. Het omvat fysiek en seksueel geweld en praktijken zoals verkrachting, genitale verminking en mensenhandel. Geweld tegen vrouwen en meisjes bedreigt landen, remt de economische vooruitgang en verhindert dat vrouwen een bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap en een beter leven creëren voor zichzelf en hun gezinnen.

Cijfers in ons land

Concrete cijfers zeggen genoeg: in de coronaperiode is een toename van huiselijk geweld vastgesteld. Het afgelopen jaar werd de hulplijn 1712 gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging van 79 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Zelf slachtoffer?

Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? Bel, mail of chat met de hulplijn 1712.

www.1712.be

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 25 november 2021