naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

#PlekVrij voor Oekraïne + hulpacties

Heb jij een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Of wil je graag een inzamelactie opstarten? Laat het ons zeker weten.

De huidige oorlogssituatie in Oekraïne raakt ons allemaal.


#PlekVrij voor Oekraïne 

België zal Oekraïners op de vlucht ondersteunen, onder andere op het vlak van huisvesting.

In de afgelopen dagen ontvingen we al veel vragen van mensen die Oekraïners kunnen en willen opvangen. Je kan beschikbare crisisopvangplaatsen eenvoudig aan ons melden via dit formulier. Wij zorgen ervoor dat deze informatie ook bij de federale overheid terecht komt.


Wie wordt in België opgevangen?

Concreet gaat het om personen met een verblijfsstatus (ofwel via een kort verblijf ofwel via het mechanisme voor tijdelijke bescherming dat op Europees niveau geactiveerd zal worden) die mogelijk een acute woningnood hebben. Oekraïners zullen een verblijfsstatus (A-kaart) in ons land krijgen, die hen meteen toegang geeft tot de arbeidsmarkt.

Aangezien er mogelijk een grote instroom zal ontstaan vanuit Oekraïne, wordt een aparte procedure van gecentraliseerde registratie voorzien met bijhorende crisisnachtopvang van 1 of 2 nachten. Daarna zal er voor veel Oekraïners nog steeds nood zijn aan tijdelijke crisishuisvesting alvorens zij zelf hun integratie kunnen aanvatten en een duurzame woonst betrekken. Hiervoor brengen wij de beschikbare crisisopvangplaatsen in kaart.


Inzamelacties

Op onze website vind je een overzicht van de lopende inzamelacties in Tielt, en heb je de mogelijkheid om ons te melden dat je zelf een inzamelactie wenst op te starten. Alle info vind je via deze webpagina.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 01 maart 2022