naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zomerleesacties in de bib

In de vakantie ‘vergeten’ kinderen vaak te blijven lezen, waardoor ze bij het begin van het nieuwe schooljaar een terugval in leesvaardigheid kennen. Om deze klassieke zomerleesdip te voorkomen, organiseert de bib drie toffe leesacties voor verschillende leeftijdsgroepen.

LEES MEE MET STOEFSLANG

Kinderen die eind juni het eerste leerjaar achter zich laten, hebben een enorme stap vooruit gezet: ze hebben leren lezen! Maar hoe hou je deze eerste lezertjes aan het lezen tijdens de zomervakantie? Met de Stoefslang lezen ze tegen eind augustus op een speelse manier tot 16 boekjes. Daar kunnen ze een tof diploma mee verdienen. Als ze daarbovenop ook de 14 leesblaadjes afwerken, dan winnen ze ook nog het gouden zegel!

Leesactie voor kinderen die volgend schooljaar naar het 2de leerjaar gaan.


DE REIS VAN GIJS

Gijs de berggeit wil een bezoekje brengen aan Stoefslang. Dat doet hij normaal gezien elke zomervakantie. Stoefslang vertelt mooie verhalen en daar is Gijs dol op! Vorig jaar kon hij niet op bezoek omdat de grenzen dicht waren vanwege corona. En omdat Gijs zelf niet kan lezen, heeft hij twee lange jaren geen enkel nieuw verhaal gehoord. Dit jaar wil Gijs het anders aanpakken. In plaats van verhalen te beluisteren, wil hij dat Stoefslang hem leert lezen. Maar de tocht naar het huisje van Stoefslang is lang en ligt bezaaid met hindernissen. Gelukkig kunnen de kinderen hem helpen tijdens zijn tocht … door boeken te lezen.

Leesactie voor kinderen die volgend schooljaar naar het 3de leerjaar gaan.


IN DE GREEP VAN DE BOEKENBOEF

Er is een schurk aan de slag in de bib: de boekenboef! Hij veroorzaakt ophef en chaos door alles wat met lezen te maken heeft te saboteren. Hij steelt boeken, zet letters in spiegelbeeld, verspreidt met opzet saaie verhalen, beschadigt boeken door erin te kleuren of zet ze op de foute plaats zodat ze onvindbaar worden. De enige die hem kan stoppen is Tinneke Konings … maar onze schurk heeft haar een slaapmiddel toegediend en wil het antigif enkel geven voor een grote som losgeld. De kinderen kunnen dat losgeld verzamelen ... door boeken te lezen.

Leesactie voor kinderen van het 3de t.e.m. het 6de leerjaar.


PRAKTISCH

Tijdens de maanden juli en augustus

Gratis deelname

Inschrijven via T 051 42 82 10 of bibliotheek@tielt.be.

Deelnamematerialen kan je ophalen aan de balie van de bib.


HET GROTE LEESFEEST

Op woensdag 24 augustus sluiten we de leeszomer af en belonen we al deze leesijver. Voor de allerjongsten heeft Stoefslang een leesdiploma klaar, terwijl Gijs een leuke verrassing heeft voor de kinderen die hem hebben geholpen op zijn avontuur. En hoe zit het met de boekenboef? Zijn de kinderen erin geslaagd om voldoende losgeld te verzamelen? Je verneemt het allemaal op het grote leesfeest. En het is feest, dus we voorzien ook iets lekkers. Iedereen welkom tussen 15u00 en 16u30 in de bib!

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 27 juni 2022