naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Allerheiligen en Allerzielen - Begraafplaatsen

In november herdenken we de overledenen en brengen veel mensen een bezoek aan de stedelijke begraafplaatsen. We geven graag wat extra info hierover.

REVEIL

Tielt neemt ook dit jaar deel aan Reveil. In de wereld van Reveil is een begraafplaats een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een stad vormen. Amuzang brengt op 1 november tussen 11u00 en 12u00  ingetogen concertjes op de begraafplaats in Tielt. Zij zullen dit bij mooi weer op de begraafplaats zelf doen, bij slecht weer in de afscheidsruimte.OPENINGSUREN

De stedelijke begraafplaatsen zijn voor het publiek toegankelijk:

  • tot en met 2 november van 8u00 tot 19u00;
  • vanaf 3 november van 9u00 tot 18u00.RICHTLIJNEN

Het stadsbestuur vraagt dat rekening gehouden wordt met volgende richtlijnen.

  • Het aanbrengen van bloemen en planten, opschriften en grafschriften gebeurt met respect voor de overledene en volgens de richtlijnen van het stadsbestuur.

  • Aanplantingen worden aangelegd binnen de perken van het graf, breiden zich niet uit boven de aanpalende graven, zijn maximaal 20 cm breed en niet hoger dan een meter en mogen geen doorgangen belemmeren.

  • Private tuintjes rondom urnenkelders zijn niet toegestaan. De gemeenschappelijke strook onderaan op een columbariummuur of aan de strooiweide is bestemd voor het plaatsen van bloemen voor alle personen die daar begraven zijn.

  • Afval hoort thuis in de daartoe bestemde afvalcontainers. Werp geen afval dat niet afkomstig is van de stedelijke begraafplaatsen in deze containers.GROENE BEGRAAFPLAATSEN

De voorbije jaren startte het stadsbestuur met de vergrassing van de begraafplaatsen. Onkruidverdelgers en bleekwater mogen ook door bezoekers niet meer gebruikt worden bij het onderhoud van een graf. Er zijn alternatieve milieuvriendelijke producten te koop in de meeste doe-het-zelf-zaken.

Door de vergrassing is het niet langer toegestaan om bloembakken of aanplanting voor het graf in te graven. Potten kunnen wel op het graf en in afgebakende zones geplaatst worden. Bloembakhouders ter bescherming van de graven zijn gratis verkrijgbaar bij de personeelsleden van de groendienst die op de begraafplaatsen aanwezig zijn: op maandag en dinsdag in Tielt, op woensdag in Aarsele, op donderdag in Schuiferskapelle en op vrijdag in Kanegem. Deze bloembakhouders blijven eigendom van het stadsbestuur en worden vanaf 5 december ingezameld, wanneer de bloemen en planten die in de novemberdagen werden geplaatst, worden verwijderd. Nabestaanden die de resterende bloembakjes of gedroogde bloemstukken willen behouden, nemen deze voor die datum zelf weg.SCHUILELEMENTEN

Op de begraafplaatsen van Aarsele en Schuiferskapelle kan je voortaan even rusten of schuilen bij regen in één van de schuilelementen. Kanegem volgt in de loop van november.
Deze elementen combineren drie functies: schuilelement met rustbank, bergruimte voor de stadsdiensten en overdekte afscheidsplaats bij overlijden.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 oktober 2022
Nieuwtje2021_Begraafplaats

Openingsuren & contact

Burgerlijke Stand

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 30
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht