naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gevaren van koolstofmonoxide

Gebruik je een open haard, een kolen-, petroleum- of pelletkachel of een gasgeiser? Verwarm je je woning met gas of stookolie? Neem dan de nodige voorzorgen om een CO-vergiftiging te voorkomen.

Jaarlijks worden in België meer dan 1000 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging. Koolstofmonoxide of CO is gevaarlijk omdat je het niet kunt waarnemen. Het is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas. Het ontstaat bij een slechte verbranding van alle soorten brandstoffen.

ENKELE TIPS:

  • Laat je verwarmingstoestel plaatsen door een erkend technieker en zorg voor een jaarlijkse controle ervan (ook van de afvoerkanalen).
  • Controleer regelmatig de kleur van de vlam: blauw is goed, geel duidt op een slechte verbranding.
  • Zorg voor natuurlijke toevoer van zuivere lucht in huis en garandeer constante ventilatie in ruimtes met een verwarmingstoestel.
  • Bevestig CO-melders: in elke ruimte met een verbrandingstoestel en/of rookafvoerkanaal aan het plafond en in de leefruimte of slaapkamer zonder verbrandingstoestel minimaal op schouderhoogte.
  • Wees aandachtig voor de symptomen van CO-vergiftiging: plotse vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en braken.
  • Zorg bij een eventuele evacuatie eerst voor je eigen veiligheid. Zet ramen en deuren open, verlaat de ruimte en evacueer indien mogelijk slachtoffers naar buiten.

Bel de hulpdiensten via 112.

Meer info lees je tevens in de folder die je bij 'Downloads' vindt. 

www.speelnietmetvuur.be

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 november 2022