naar top
Gemeente staden

Nationale gezondheidsenquête 2023

Hoe gaat het met de gezondheid van de bevolking in België? Dat is de vraag die Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, sinds 1997 regelmatig beantwoordt dankzij grootschalige gezondheidsenquêtes in het hele land, ook in Tielt.

Deze enquêtes richten zich tot alle inwoners van België, ongeacht hun leeftijd, nationaliteit of gezondheidstoestand. De 7de enquête in de reeks vindt dit jaar plaats. Tussen februari 2023 en februari 2024 zullen 6.000 toevallig geselecteerde huishoudens bevraagd worden, willekeurig geselecteerd uit 158 gemeentes waaronder Tielt. Per gemeente of stad zullen minimaal 25 en maximaal 250 huishoudens een uitnodiging ontvangen en gecontacteerd worden door een interviewer om deel te nemen.

Wees dus niet verbaasd als jouw huishouden gevraagd wordt om deel te nemen aan de gezondheidsenquête 2023.

Een nationale gezondheidsenquête, waarom?

Deze enquêtes van Sciensano geven informatie over de gezondheidstoestand van de bevolking, over het ontstaan van nieuwe gezondheidsproblemen, over de toegang tot gezondheidszorg en over factoren die ons welzijn bevorderen of verminderen. De enquêtes worden om de 5 jaar herhaald om de evolutie van deze belangrijke aspecten op te volgen. De gezondheidsenquête 2023 is een bijzonder belangrijke editie omdat ze volgt op de COVID-19-crisis. De verzamelde informatie zal de komende jaren de beleidsbeslissingen inzake volksgezondheid ondersteunen.

Ik heb een uitnodigingsbrief in de bus ontvangen, wat is de volgende stap?

Als je een uitnodigingsbrief in de bus ontvangt, zal je binnen de maand gecontacteerd worden door een interviewer van Statbel, het Belgische statistiekbureau, met de vraag om deel te nemen. Je bent niet verplicht om deel te nemen maar het wordt wel aangemoedigd. Indien je instemt met deelname, spreek je een datum af waarop hij of zij jouw huishouden, met een maximum van 4 personen, kan ondervragen.

Is deelnemen vertrouwelijk?

Absoluut. De interviewers zijn contractueel en wettelijk verplicht zich aan het beroepsgeheim te houden.  Bovendien behandelen Sciensano en Statbel al jouw gegevens strikt vertrouwelijk en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit onderzoek is ook goedgekeurd door de Commissie voor Medische Ethiek van het Universitair Ziekenhuis Gent en de Universiteit Gent.

Ik ben uitgenodigd en wil graag bijkomende informatie, kan dat?

Uiteraard. Bezoek de deelnemerspagina www.gezondheidsenquete.be/deelnemer met antwoorden op de vaakst gestelde vragen en een informatiefilmpje dat de werkwijze van de enquête uitlegt. Dit kan ook door de QR-code in bijlage met je telefoon of tablet te scannen.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 17 maart 2023
Nationale gezondheidsenquête 2023

Openingsuren & contact

Stadspunt

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 11
F
051 40 51 89
Stratenplan
Toon op Google Maps
Nieuwsoverzicht