naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vernieuwing rijbewijs bankkaartmodel

Meer dan 10 jaar geleden werd het nieuw model van het Europees rijbewijs ingevoerd, het zogenoemde bankkaartmodel. De eerste rijbewijzen van dit type vervallen binnenkort.

De FOD Mobiliteit besliste dat je niet automatisch opgeroepen wordt om je rijbewijs te vernieuwen, zoals dit wel het geval is met de elektronische identiteitskaart. De lokale besturen betreuren dit. We roepen dus op om de vervaldatum van je rijbewijs in de gaten te houden en minstens 2 weken voor de vervaldatum een afspraak te maken bij het loket rijbewijs om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit is ook het geval bij verval van rijbewijs om medische redenen.

Rijden met een verlopen rijbewijs betekent zoveel als sturen zonder geldig rijbewijs en hierop staan hoge boetes (van € 1.600 tot 16.000, een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar en zelfs een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar). Ook voor de verzekering is het van belang dat je in orde bent met je rijbewijs: je bent pas verzekerd als je een geldig rijbewijs hebt.

De oude, roze, papieren rijbewijzen blijven geldig tot eind 2032. Deze dienen enkel bij verlies, diefstal, beschadiging of onleesbaarheid vroeger vervangen te worden door een bankkaartmodel.

Afbeelding Copyright FOD Mobiliteit en Vervoer

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 27 juni 2023
Rijbewijs bankkaartmodel

Openingsuren & contact

Bevolking

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 35
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht