naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Fusie-update: baseline, straatnamen en fusiefora

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen binnen het fusietraject tussen Tielt en Meulebeke? Lees er hier meer over.

DE BASELINE

Na grondige overweging krijgt de nieuwe gemeente de naam ‘Tielt’, met daarbij een inspirerende baseline die de verbondenheid met en identiteit van Meulebeke benadrukt. De keuze is gebaseerd op de rijke geschiedenis van de stad, die zich uitstrekt over een bredere regio waar ook Meulebeke altijd deel van heeft uitgemaakt. Inwoners van zowel Tielt als Meulebeke blijven zo verbonden met hun vertrouwde gemeenten. De beslissing is tot slot kostenbesparend en praktisch, want het voorkomt dat alle inwoners en bedrijven hun adresgegevens moeten aanpassen. 

De afgelopen weken hebben we iedereen de kans gegeven om mee te denken over de toekomstige baseline van de nieuwe gemeente Tielt. We waren verheugd om 107 inzendingen te ontvangen, waaruit duidelijk naar voren kwam dat de beer een belangrijk symbool is voor de gemeente Meulebeke. De beer herinnert aan de rijke historiek van de gemeente en verwijst naar de adellijke familie de Beer, die vanaf het begin van de 15de eeuw tot het einde van de 18de eeuw een belangrijke stempel op de Meulebeekse geschiedenis drukte. De beer is dé figuur van de gemeente en straalt kracht uit. 

Een beoordelingsjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de politieke fracties, afgevaardigden van de heemkundige kringen en deskundigen, heeft zorgvuldig vier baselines geselecteerd. Deze worden vanaf 1 maart ter stemming voorgelegd aan de inwoners.

Dit zijn de vier baselines:

  • Tielt, beresterk

Deze baseline combineert het symbool van Meulebeke en de naam van Tielt. Het is een duidelijke verwijzing naar Meulebeke, beknopt en krachtig, toont verbondenheid en is breed inzetbaar.  

  • Tielt, een berefijne stad

Door de combinatie van ‘bere’, wat verwijst naar de bijnaam van Meulebeke als de 'berengemeente', en ‘fijne’, wat duidt op een aangename en prettige sfeer, wordt een gevoel van eenheid en verbondenheid gecreëerd tussen de inwoners van beide gemeenten.   

  • Tielt, een bereleuke stad

Met het gebruik van de term ‘bere’ als referentie naar de Meulebeekse beren en het toevoegen van ’leuk’ benadrukt deze baseline niet alleen de unieke eigenschappen van de gemeente, maar bevat hij ook een vleugje speelsheid en levendigheid.  

  • Tielt, beregoed op de hoogte

Deze baseline combineert de karakteristieken van Meulebeke als de 'berengemeente' met Tielt als een 'stad op de hoogte'. ‘Beregoed op de hoogte’ betekent niet alleen goed geïnformeerd zijn maar straalt tevens vertrouwen, competentie en betrokkenheid uit.  

Hoe stemmen? 

Wie ouder is dan 16 jaar en in Meulebeke of Tielt woont kan tussen 1 en 31 maart zijn stem uitbrengen. Het voorstel met de meeste stemmen wordt de nieuwe baseline. Stemmen kan digitaal via www.fusietieltmeulebeke.be/baseline. In het stadhuis van Tielt en het gemeentehuis van Meulebeke zijn ook invulformulieren beschikbaar.  

Wie deelneemt, maakt bovendien kans op een cadeaubon van Tielt én Meulebeke, elk ter waarde van € 25.   

Midden april maken we de nieuwe baseline bekend.


DUBBELE STRAATNAMEN IN TIELT EN MEULEBEKE

Meulebeke en Tielt vormen vanaf 1 januari 2025 één gemeente. Daarom moeten we tegen 2025 bepaalde straten die in beide gemeenten voorkomen hernoemen en bepaalde adressen hernummeren.

De nieuwe straatnamen worden met zorg gekozen, passend bij de locatie of geschiedenis van de straat. Bewoners konden tot eind december 2023 zelf een straatnaam voorstellen. De heemkundige kringen De Roede van Tielt en Mulenbeca en de cultuurraden van Tielt en Meulebeke deden zelf suggesties en hielden rekening met de ontvangen voorstellen van de bewoners.   

In Tielt krijgen de Henri Dunantstraat, Kapellestraat, Sint-Amandstraat, Steenovenstraat, Steenstraat, Veldstraat, Marialoopsesteenweg, Galgestraat en Groenestraat een nieuwe naam.  

In Meulebeke zoeken we een nieuwe naam voor de Blekerijstraat, Holdestraat, Hoogstraat, Kasteelstraat, Kerkstraat, Kortrijkstraat, Markt, Nieuwstraat, Oude Pittemstraat, Poelvoordestraat, Processieweg, Volderstraat, Vredestraat, Meerlaanstraat en Weverstraat. 

In Tielt wordt de Galgestraat hernummerd en in Meulebeke krijgen de Bosakkerstraat, Processieweg en Schietspoelstraat nieuwe nummers. 

De bewoners van bovengenoemde straten hebben vanaf 1 januari 2025 een nieuw adres. Zowel de Vlaamse overheid als de lokale besturen van Tielt en Meulebeke doen er alles aan om deze verandering zo vlot mogelijk te laten verlopen. De betrokken bewoners worden persoonlijk op de hoogte gebracht. 

Bewoners kiezen favoriet

De bewoners van de betrokken straten kunnen van 1 tot 31 maart stemmen op hun favoriete straatnaam. Binnenkort ontvangen ze een brief met meer uitleg over het stemproces en de timing. Het resultaat van de stemming is bindend.  


DE FUSIEFORA

In het voorjaar organiseren we verschillende ‘fusiefora’. Tijdens deze inspirerende bijeenkomsten bieden we inwoners, ondernemers, adviesraden en anderen de kans om actief mee na te denken over de toekomst van de gemeente.

Tijdens deze inspirerende fora gaan we dieper in op essentiële thema's zoals ruimtelijk beleid, onderwijs en vrije tijd, en het welzijn van elke inwoner. 

Het eerste forum vindt plaats op dinsdag 23 april in OC Vondel in Meulebeke.

Meer info over de volgende data en het volledige programma volgt via de vertrouwde communicatiekanalen.


FUSIENIEUWSBRIEF

Wil je fusie-updates rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in op de fusienieuwsbrief.


Alle info over de fusie vind je op www.fusietieltmeulebeke.be.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 februari 2024